Terrortámadás készül a Mecsetek tere ellen

2004.07.25. 14:14
Az izraeli hatóságok szerint légitámadást terveznek a muzulmánok harmadik legszentebb helye ellen, hogy így akadályozzák meg a palesztin rendezést.
Az izraeli hatóságok attól tartanak, hogy izraeli szélsőségesek légitámadást hajtanak végre Jeruzsálemben a Templomhegy, avagy a Mecsetek tere ellen - derül ki a Háárec című izraeli napilap vasárnapi számából.

Az újság úgy tudja: a rendőrség és az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét vizsgálja azt a lehetőséget, hogy egy robbanóanyaggal megrakott, pilóta nélküli vagy öngyilkos merénylő által vezetendő repülőgép csapódhat be a Mecsetek terén nagy számban gyülekező muzulmán hívők közé.

Cahi Hanegbi izraeli közbiztonsági miniszter már szombaton figyelmeztetett, hogy soha nem látott mértékű veszély fenyeget olyan izraeli szélsőségesek részéről, akik merénylet elkövetésére készülnek az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helye, a Mecsetek tere ellen. A támadás célja az lenne, hogy meghiúsítsa Ariel Saron miniszterelnök tervét a Gázai övezetből való kivonulásra, "láncreakciót váltva ki" - mondta Hanegbi az izraeli televízió kettes csatornáján.

A miniszter közölte, hogy hetek óta gyűlnek a nyugtalanító információk, amelyek szerint nem egyszerűen zagyvaságról, hanem konkrét tervekről van szó. Hanegbi azonban sem esetleges gyanúsítottakról, sem műveleti tervekről nem beszélt.

Gideon Ezra belbiztonsági miniszterhelyettes ugyancsak közölte, hogy a kockázat ténylegesen nagyon nagy, és mindenáron meg kell akadályozni ennek a katasztrófa forgatókönyvnek a megvalósítását. Hozzátette, hogy szóba jöhet a szélsőjobboldal érintett aktivistáinak őrizetbe vétele.

A Mecsetek tere Jeruzsálem óvárosában fekszik, itt található a Szikladóm és az al-Aksza mecset. A mecsetet a rómaiak által i.u. 70-ben lerombolt zsidó templom helyén építették fel.  • Hírek
  • Bankszámla