Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Tokajit vitt Medgyessy Putyinnak

2003.05.31. 14:33
A kialakuló új világrend stabilitása érdekében elengedhetetlen a jó kapcsolat Oroszország és az Európai Unió között - fejtette ki Medgyessy Péter kormányfő az Oroszország és az Európai Unió szombati szentpétervári csúcstalálkozóján. Az eszmecserére a Néva-parti város alapításának 300. évfordulója alkalmából került sor a Szentpétervár melletti Sztrelnyában, a jubileumra rekonstruált Konsztantin-palotában.
A magyar miniszterelnök az unió küszöbönálló bővítéséről francia nyelven elmondott hozzászólásában elmondta, hogy az új Európának nemcsak nagyobb asztalra van szüksége a több tagállam miatt, hanem egy jóval nagyobb beruházás keretében egy új szellemiségre, a nagy Európa eszméjére is.

A kormányfő leszögezte, hogy Magyarország stabilizáló szerepet kíván játszani a régióban, és a társadalmi átalakulás folyamatában az egyik legjobban teljesítő országként átadni tapasztalatait Kelet-Európa és a Balkán államainak, azok demokratizálódása érdekében.

Borok

Medgyessy Péter hozzászólása után Putyin köszönetet mondott azokért a tokaji borokért, amelyek Magyarország ajándékaként érkeztek a Konsztantin-palota pincéjébe a szentpétervári jubileum alkalmából.

Az orosz államfő meg is hívta a csúcs vendégeit a magyar borok megkóstolására. A ma ismét régi fényében ragyogó, több százmillió dolláros költséggel restaurált egykori cári palota pincéje annak idején a tokaji borok gazdag tárháza volt, és a magyar, illetve az orosz fél is fel kívánja eleveníteni ezt a hagyományt.

Nagy Sándor területfejlesztésért felelős politikai államtitkár elmondta az MTI-nek, hogy jelenleg 8000 palack magyar bor van a Konsztantin-palota pincéjében, részben az említett ajándék, részben megrendelés keretében. Már a közeljövőben várható, hogy rendszeres együttműködés alakul ki a két ország között és a Konsztantin-palotából a Kremlbe is szállíthatnak tokajit, illetve más díjnyertes magyar borokat, ami segíthet Magyarország az elmúlt évtizedben erősen visszaesett oroszországi piaci részesedésének megerősödésében.