Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Putyin saját kocsiján vitte ki Medgyessyt a reptérre

2003.11.30. 16:55
Szokatlan módon saját kocsiján vitte ki a szentpétervári pulkovói repülőtérre Vlagyimir Putyin orosz elnök Medgyessy Péter magyar kormányfőt. A tárgyalásokon szó esett a paksi fűtőelemek oroszországi elhelyezéséről, az aktívabb orosz részvételről a magyarországi gazdaságban, és az ötödik közlekedési folyosóról. A magyar miniszterelnök zsúfolt következő hét elé néz.
Medgyessy Péter kormányfő szerint az a legfontosabb eredménye Vlagyimir Putyinnal folytatott szombati tárgyalásának, hogy az kedvező légkört teremtett a magyar-orosz kapcsolatok további dinamikus fejlődéséhez.

Tekintse meg galériánkat!
Fotó: Déri Miklós
Az ilyen rövid munkalátogatásoknál merőben szokatlan módon az orosz államfő úgy döntött, hogy saját kocsiján viszi ki Medgyessy Pétert a tárgyalások helyszínéül szolgáló, Szentpétervár melletti Konsztantyin-palotából a pulkovói repülőtérre, így módjuk volt folytatni beszélgetésüket, amely egyébként rövidebb lett a tervezettnél, mivel az orosz államfő a rossz moszkvai időjárás miatt nem érkezett meg időben Szentpétervárra, s így a szombati tárgyalás a tervezettnél később kezdődött.

Mindössze egymilliárddal

Medgyessy Péter a négyszemközti megbeszélésen felvetette, hogy a magyar vállalatok szívesen bekapcsolódnának a nagy orosz városok tömegközlekedési eszközeinek hamarosan induló felújításába. Vlagyimir Putyin azzal válaszolt, hogy az orosz kormányzat támogatja ezt magyar tulajdonú vállalatoktól kiinduló törekvést.

Egyetértettek abban is, hogy a magyar cégeknek jó lehetőségük van bekapcsolódni a digitális műsorszórás hamarosan induló oroszországi kiépítésébe. Putyin ugyancsak támogatásáról biztosította az európai ötödik közlekedési folyosó Magyarországon keresztül Oroszországba történő meghosszabbítását is.

Az orosz elnök felvetette, hogy az orosz vállalatok mindössze egymilliárd dollárral vannak jelen a magyar gazdaságban, s szeretnének aktívabb szereplőkké válni. Medgyessy Péter biztosította arról, hogy magyar részről ezzel kapcsolatban nincsenek előítéletek, a szándék megvalósításához csupán előnyös ajánlatok kellenek, az, hogy az orosz szerepvállalás hosszú perspektívát adjon a magyar beszállítóknak. Ennek alapján ítélik meg a Dunaferr december 8-án kiírandó privatizációs tenderére várhatóan beérkező orosz ajánlatokat is.

Az oroszok befogadhatják a paksi fűtőelemeket

Klikk a képre!
Medgyessy Péter fontosnak mondta, hogy a magyar cégek időben tudomást szerezzenek a oroszországi tenderekről, amire Putyin azzal válaszolt, hogy bár őrá az orosz cégek részéről erős nyomás nehezedik, azt tartja helyesnek, ha jó ajánlatot tenni képes magyar vállalatok is időben értesülnek az oroszországi üzleti befektetési lehetőségekről. Ehhez kapcsolódva jegyezte meg az orosz államfő, hogy függetlenül a korábban Mihail Hodorkovszkij irányítása alatt állt Yukos otthoni gazdasági nehézségeitől, az olajcég magyar partnere, a Mol továbbra is akadálytalanul folytathatja tevékenységét a Hanti-Manysi autonóm területen.

Szó esett a tárgyaláson a paksi atomerőmű kiégett fűtőelemeinek további sorsáról, és Vlagyimir Putyin közölte: úgy tűnik, hogy az oroszországi környezetvédőket is sikerült rávenni arra, hogy ezeket befogadják. Végezetül az orosz elnök közölte, hogy szeretne még 2004 őszén Magyarországra látogatni.

Medgyessy zsúfolt jövő hete

Zsúfolt program vár a jövő héten Medgyessy Péter miniszterelnökre Belgiumban és Luxemburgban: a magyar kormányfő keddtől csütörtökig háromnapos hivatalos látogatást tesz a két Benelux-országban, de már hétfőn megbeszéléseket folytat Brüsszelben Romano Prodival, az Európai Bizottság elnökével és Michel Barnier-val, a bizottság regionális politikáért felelős biztosával.