Benedek
-5 °C
5 °C

Segítené az iraki biztonsági erők kiképzését Magyarország

2004.06.28. 15:48
Az iraki biztonságiak kiképzésére vonatkozó felajánlást az isztambuli NATO-csúcstalálkozón tette Medgyessy Péter. A kormányfő nem gondolt magyarországi kiképzésre, Kovács László külügyminiszter szerint erre nincs is szükség.
Szívesen segít az iraki biztonsági erők kiképzésében Magyarország - jelentette ki Medgyessy Péter kormányfő a NATO iszatmbuli csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a felajánlás nem azt jelenti, hogy a kiképzéseknek Magyarországon "kellene lezajlania". "Jordániában jelen vannak a magyar kiképzők, képesek és készek vagyunk további erőket kiküldeni a kiképzés segítésére" - mondta.

Taszárra nincs szükség

A taszári kiképzés, bár a bázison korábban nagy számban képeztek ki iraki katonai rendészeket, nem merült fel, "ilyen méretű akcióra ma nincs szükség" - egészítette ki miniszterelnökét Kovács László külügyminiszter. Mint mondta, a magyar vállalatok készek bekapcsolódni Irak újjáépítésébe, Magyarország pedig a demokrácia építésében szerzett, "nem túl régi" tapasztalatait is kész megosztani.

A kormányfő megerősítette, hogy az Irakban állomásozó magyar szállítókontingens kitölti december végéig szóló mandátumát. "A továbbiakról a parlament annak fügvényében dönt, hogyan halad előre az ENSZ biztonsági tanácsi határozatának megvalósítása" - jelentette ki a kormányfő, utalva arra, hogy a megszálló hatalmak immár az ENSZ mandátumával, az iraki ideiglenes kormány felkérésére tartózkodnak az országban.

A hétfői hatalomátadást "a stabil, demokratikus rendszer" kialakításának példájaként méltatta a kormányfő.