Jolán
2 °C
4 °C

Medgyessy: Büszkék vagyunk magyarságunkra

2002.05.14. 19:01
Magyarország érdekelt az Európai Unióhoz való mielőbbi csatlakozásban, s abban is, hogy a keleti bővítés minél szélesebb körű legyen, jelentette ki Medgyessy Péter kedden Berlinben. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje Gerhard Schröder SPD-elnök meghívására vett részt és mondott beszédet a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) 6. Gazdaságpolitikai Fórumán.
A berlini találkozó mottója a "Globalizáció - a nemzeti gazdaság- és pénzügyi politika feladatai" volt. Medgyessy szerint Magyarország a mielőbbi, és minél szélesebb körű EU bővítésben érdekelt. Hozzátette: ebben látja a megfelelő választ a globalizációra, és bizakodóan szólt arról, hogy Magyarország 2004-ben csakugyan tagja lesz az Európai Uniónak. Azt is elmondta, hogy a csatlakozási tárgyalások hátralévő szakaszában az új magyar kormány nagyon határozottan fogja képviselni a nemzeti érdekeket. Medgyessy szerint nem érdemes elsietni a csatlakozást, az a fontos, hogy arra a legkedvezőbb feltételek mellett kerüljön sor.

Magyarország stabilizáló szerepre törekszik

Medgyessy szavai szerint Magyarország a politikai, gazdasági és katonai stabilitást jelképezi a térségben, elkötelezett tényezőjeként az euroatlanti integrációnak. Hozzátette, hogy "föltett szándékunk, hogy továbbra is stabilizáló tényező legyünk a térségben". Szerinte az utóbbi időben kisebb-nagyobb tisztázatlan kérdések merültek fel a szomszédos országokkal, amiket meg kell oldani. Magyarországnak pedig vissza kell nyernie a kelet-közép-európai régió stabilizáló tényezőjének pozícióját.

Kiszámíthatóság, transzparencia, jogbiztonság

Jövendő kormányának tevékenysége, az Európai Unióhoz való csatlakozást kísérő erősítő, stabilizáló szerep szempontjából három vezérelvet emelt ki: a kiszámíthatóságot, a transzparenciát és a jogbiztonságot. Az első lényege, hogy a piaci viszonyokat nem érheti semmiféle beavatkozás vagy csorbulás. Ugyanakkor hozzátette, hogy szükség van a piac hatásainak szociálpolitikai intézkedések révén történő ellensúlyozására.

Az átlátható gazdaságpolitika (transzparencia) alatt Medgyessy az állami pénzekről hozott döntések tisztaságát értette, kizárva minden hátsó gondolatot. Kormánya központi gazdaságpolitikai feladatai közé sorolta, hogy fiskális és monetáris stabilitás mellett szimmetrikus előnyöket biztosítson a kis- és nagybefektetők, a bel- és külföldi beruházók számára. A jogbiztonságról szólva leszögezte: kormánya természetesen tiszteletben fogja tartani azokat a szerződéseket, amelyeket az előző kormány törvényesen kötött.

Európai Egyesült Államok

A globalizációról szólva kifejtette: az Európai Unió bővítése nem járhat az integráció mélyítésének megtorpanásával. Új tagállamok felvétele nem fékezheti az EU-együttműködés elmélyítését. Medgyessy szerint lassan el kell indulni egy európai "egyesült államok" létrehozása felé. De csak olyan Európa képes betölteni a reá váró szerepet, amelyben alapvető érték a nemzeti és a kulturális identitás megőrzése. "Mi ezen az alapon csatlakozunk az Európai Unióhoz, büszkék vagyunk magyarságunkra, kultúránkra és nyelvünkre, amelyeket az eleven európai együttműködés mellett is meg lehet és meg kell őriznünk" - hangoztatta berlini beszédében Medgyessy Péter.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?