Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Bencsik és az életveszélyben lévő újságírók

2006.04.12. 10:47
A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi szervezet szerint 2005 volt az elmúlt tíz évben a "leggyilkosabb év" a küldetést teljesítő újságírók szempontjából. Magyarországról szólva az RSF felidézi Bencsik András esetét is. A sajtószabadság fő ellenségének többek között Lukasenkót, Putyint, Castrót és Kim Dzsong Ilt tartják.

A jelentés, amelyet szerdán a sajtószabadság május 3-án esedékes nemzetközi napjának közeledtével tettek közzé, megállapítja, hogy 2005-ben 63 újságírót öltek meg, továbbá öt olyan személyt, akik a média munkáját segítették. Legalább 807 újságírót vettek őrizetbe, támadtak meg vagy fenyegettek meg, és legalább 1006 médiumot cenzúráztak.

2004-ben - a Nemzetközi Újságíró Szövetség jelentése szerint - 129 médiamunkás vesztette életét munka közben. A Nemzetközi Újságíró Szövetség a veszteségek közé számítja az újságírók segítőit (sofőrjeiket, tolmácsaikat, kísérőiket) is, valamint a "csak" halálos balesetet szenvedett emberek is ebben a statisztikában szerepelnek. A Riporterek Határok Nélkül szűkebb statisztikája szerint 2004-ben 53 újságíró halt meg.

Emberrablás és börtön


Atwar Bahjat al-Samerai, 2006-ban meggyilkolt iraki riporter (Fotó: AFP)

A párizsi központú szervezet jelentése különös hangsúlyt fektetett az emberrablásokra, köztük Florence Aubenas-nak, a Libération című francia lap iraki tudósítójának és helyi kísérőjének tavaly januári elrablására. Az RSF beszámol "jó hírekről" is, például arról, hogy egyre nagyobb szabadságot kap a sajtó Indiában, Aceh indonéz tartományban és egyes latin-amerikai országokban is.

Ami 2006-ot illeti, a szervezet hangsúlyozza, hogy az idén máris 19 médiamunkást (köztük 13 újságírót) öltek meg, és jelenleg 120-an vannak közülük börtönben. Az új válságok gyötörte Afrikát az újságírók számára veszélyes területnek ítéli meg az RSF, de a legveszélyesebb még mindig az amerikai kontinens, ahol 5 újságírót öltek meg. Ázsiában reményteljesnek nevezi, hogy Thakszin Sinavatra thaiföldi kormányfő megbukott, és talán emiatt "nyugodtabb napok" elé néz a helyi független sajtó. Az európai helyzetből azt emeli ki, hogy "továbbra is élénk vita övezi a források titokvédelmét".

Rágalmazás és gyilkosság

Magyarországról szólva az RSF felidézi Bencsik András esetét, aki első fokon 10 hónapi börtönre ítéltek Mécs Imre parlamenti képviselő rágalmazása miatt, bár az az ügy még 2004-ben történt. A jelentés hosszasan foglalkozik az újságírók helyzetével a volt Szovjetunió országaiban. Különösen éles bírálatot kap Fehéroroszország, ahol Alekszandr Lukasenko elnök gyakorlatilag lehetetlenné tette a független sajtó működését, és Üzbegisztán, ahol Iszlam Karimov elnök a terrorizmus elleni harc címén látott neki a megmaradt független sajtó felszámolásának.


Jawad Kazem, iraki újságíró, 2005-ben lőtték meg (Fotó: AFP)

A Közel-Keleten az iraki helyzetet tartja az RSF a legaggasztóbbnak, mivel a háború három évvel ezelőtti kezdete óta 87 újságírót öltek meg, ketten eltűntek, 38-at pedig elraboltak. Utóbbiak közül ötöt megöltek fogva tartóik. Jelenleg hárman vannak emberrablók fogságában a szervezet adatai szerint.

Globális jelenségek

A 105 országot érintő jelentés, amelyet az RSF internetes portálján (www.rsf.org) teljes egészében közzétesz, külön kiemeli, hogy globális jelenséggé kezd válni a világhálón az információs cenzúra.

A Riporterek Határok Nélkül a sajtószabadság nemzetközi napja alkalmából közzétette a sajtószabadság ellenségeinek eredetileg 37 névből álló listáját, amelyen többek között Lukasenko, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Ali Hamenei, Irán vallási és politikai vezetője, Fidel Castro kubai elnök, Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök és Kim Dzsong Il észak-koreai vezető szerepel.

Ugyancsak az ünnepre jelenteti meg az RSF az 1970-ben Kambodzsában meghalt Gilles Caron, legendás francia fotós albumát, az értékesítésből származó bevételt a bebörtönzött újságírók támogatására szánják. Caron az indokínai harcok mellett számos híres fotót készített a 60-as években, ő örökítette meg például Daniel Cohn-Bendit francia diákvezért, amint a párizsi utcán a rohamrendőrök szemébe nevet. Ez a kép szerepel az album borítóján is.