Valér
4 °C
8 °C

Megakatasztrófától tart az ENSZ

2005.01.19. 13:20
A karácsonyi cunami felnyitotta a világ szemét, a világ adakozókedvét a természeti katasztrófák megelőzésére kellene fordítani, véli az ENSZ katasztrófa-kárelhárítási igazgatója. Jan Egeland apokaliptikus jövőképe szerint egy a karácsonyihoz hasonló tragédia több millió ember halálát okozhatja a világ túlnépesedett nagyvárosaiban.

Több millió halottat követelhetne egy, a karácsonyi cunamihoz hasonló természeti katasztrófa, ha az egyre tömöttebben lakott megalopoliszok egyikét is érintené, vélekedett Jan Egeland, az ENSZ Katasztrófa-kárenyhítési igazgatója. Egeland a hat és félezer emberéletet követelő kobei földrengés tizedik évfordulója alkalmából rendezett konferencián vázolta fel az apokaliptikus jövő lehetőségét, jelentette a Reuters.

Tokiót féltik

Világméretű riasztó rendszert tervez az ENSZ
Az egész világot átfogó rendszert akar kiépíteni az ENSZ a természeti katasztrófák előrejelzésére, közölte a világszervezet segélyezésért felelős főtitkárhelyettese a szakértők kobei nemzetközi konferenciáján szerdán. A szökőáron kívül a várható árvizekre, viharokra, szárazságra, földrengésekre is odafigyelnének. Az elmúlt évtizedben az természeti katasztrófák hatszázezer ember halálát okozták a világon.

A földrengések, cunamik, áradások milliók életét követelhetik, és egyre kevesebb idő áll rendelkezésre a katasztrófák kivédésére, vélte Egeland. Mint mondta, a legveszélyeztetettebb területek a megalopoliszok, melyek egy része kiemelten kockázatos területeken épült fel. A közel harminchatmilliós tokiói régió például földrengésveszélyes térségben épült fel, és a kutatók szerint egyre nagyobb a valószínűsége egy pusztító földmozgásnak.

A legutóbbi nagy földrengés és az azt követő tüzek 1923-ban százezrek életét oltották ki. Tokió azóta még nagyobbra nőtt, és megnövekedett a népsűrűség is, írja a Reuters. A világ más nagyvárosaiban, így a 19 milliós Mexikóvárosban a földrengésveszély mellett a kiterjedt szegénynegyedek is hatalmas biztonsági kockázatot jelentenek. Ezekben a gyenge építésű épületek a legkisebb külső hatásra is összeomolhatnak. Így, bár viszonylag kockázatmentes területen fekszik, a 18,3 milliós Mumbai, és a becslések szerint 2015-ben már 21 milliósra növő Delhi is kifejezetten veszélyesnek számít.

Felnyílt a szemük

Ha egy a karácsonyi cunamihoz hasonlító katasztrófa megalopoliszok térségében következik be, a mostani százhetvenötezer halott akár százszorosával kell számolni, vélte Egeland. A cunami ugyanakkor véleménye szerint idejében érkezett figyelmeztetés, írja a Reuters. Mint mondta, így az adományozó nemzetek megtanulhatták, hogy a megelőzésre fordított, az utólagos segélyezéshez képest elenyésző összegek emberéleteket és javakat menthetnek meg.

"A cunami felnyitotta a világ szemét, ki kell használnunk a pillanatot, hogy elég pénzt szerezzünk a korai figyelmeztetőrendszerek építésére, a megelőzésre és a fejlesztésre", mondta.