Meggyilkolták az izraeli idegenforgalmi minisztert

2001.10.17. 08:49
Szerdán reggel megölték Izrael idegenforgalmi miniszterét, Rehavám Zévit. A közismerten arabellenes politikus hétfőn lemondott tisztségéről, lemondása szerda délután lépett volna érvénybe. Jasszer Arafat palesztin elnök utasítást adott a merénylők letartóztatására.
Rehavám Zévi
Két ismeretlen fegyveres háromszor meglőtte szerdán reggel a jeruzsálemi Hyatt Hotelben Izrael idegenforgalmi miniszterét, Rehavám Zévit: a golyók a politikus nyakát és fejét érték. A lövéseket senki sem hallotta, így azt feltételezik, hogy az ismeretlen elkövetők hangtompítót használtak. A politikus korai reggelijéről tért vissza szobájába, ajtaja előtt lőtték meg, a férfit felesége találta meg a hotel folyosóján. A minisztert rögtön kórházba szállították. A hosszas újjáélesztési kísérletek ellenére az orvosoknak nem sikerült megmenteni a miniszter életét.

Keresik a felelősöket

Palesztin katonai csoportok az intifáda kezdete óta azzal fenyegetőztek, hogy izraeli politikusokat fognak meggyilkolni. A mostani merényletért a felelősséget Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) elnevezésű radikális baloldali szervezet vállalta.

Újabb merényletekkel fenyegetőznek

További merényletek elkövetésével fenyegetőzött a szíriai tömegtájékoztató eszközökhöz eljuttatott videoüzenetében szerdán délután a PFLP. A felvételen a marxista szervezet három tagja látható, s egyikük bejelenti: újabb és újabb izraelieket gyilkolnak meg, amiért augusztusban rakétatámadás áldozata lett Abu Ali Musztafa, a PFLP főtitkára.

Az AFP francia hírügynökség palesztin biztonsági forrásokra hivatkozva arról adott hírt, hogy a palesztin rendőrség szerdán őrizetbe vette a Népi Front Palesztina Felszabadításáért elnevezésű szervezet egyik szóvivőjét. Az ITAR-TASZSZ hírügynökség szerint az izraeli kormány szerdai rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy minden szinten befagyasztja a politikai kapcsolatokat a Palesztin Hatósággal, és "fokozza a terrorizmussal szembeni katonai akciókat".

'Izrael mától új szabályok szerint fog lépni'

Az izraeli kormány szerint a Palesztin Hatóságot felelősség terheli a miniszter elleni merénylet miatt, mert nem foganatosított intézkedéseket a terroristákkal szemben. Avi Pazner kormányszóvivő hozzátette: "egyedüli követelésünk, hogy a Palesztin Hatóság hozzon azonnali intézkedéseket a palesztin területeken szabadon működő terrorszervezetekkel szemben, és zárja rács mögé a terroristákat".

"Izrael mától új szabályok szerint fog lépni a palesztinokkal folytatott katonai-politikai játékban" - jelentette ki szerdán a kneszetben Ariel Saron izraeli miniszterelnök. Az idegenforgalmi miniszter meggyilkolása miatt összehívott ülésen Saron felszólította az Egyesült Államokat, hogy vegye fel a terrorista szervezetek listájára a Népi Front Palesztina Felszabadításáért elnevezésű szervezetet.

Biztonsági intézkedések Izraelben

Izraelben különleges biztonsági intézkedéseket vezettek be: az izraeli kabinet minisztereinek azt tanácsolták, maradjanak otthounkban vagy biztonságos helyre vonuljanak. Ariel Sharon miniszterelnök is lemondta szerdai programját.

Jasszer Arafat palesztin elnök utasítást adott az izraeli idegenforgalmi miniszter gyilkosainak azonnali letartóztatására - jelentette be szerdai nyilatkozatában Terje Roed-Larsen, az ENSZ közel-keleti különmegbízottja.

A turisztikai miniszter hétfőn lemondott

Rehavám Zévi keményvonalas arabellenes politikusként ismert, a nacionalista Moledet Párt elnöke. A miniszter hétfőn jelentette be lemondását a kormányból, gesztusával az izraeli katonaság Hebronból való kivonulása ellen tiltakozott. A lemondás szerda délután lépett volna érvénybe. Zévi arabellenességéről volt ismert, a palesztinok Izraelből való elköltöztetését szorgalmazó politika híve volt. A miniszter az izraeli-palesztin békeszerződéseket is ellenezte.  • Vennék
  • Személyi kölcsön