16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Megfigyelők a rasszizmus ellen Bécsben

2000.04.07. 19:25
Botrányosan kezdődött, békésen folytatódott a rasszizmus és idegengyűlölet elleni EU-megfigyelőiroda megnyitója Bécsben. A Hofburgban rendezett ünnepségen részt vett Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke; Nicole Fontaine, az Európai Parlament elnöke; Thomas Klestil osztrák elnök. Nem hívták meg viszont a kormány több tagját, köztük Ferrero-Waldner külügyminisztert sem. A jobboldali Osztrák Szabadságpárt által a kormányba delegált politikus asszony azonban meghívó nélkül is megjelent, kivíva ezzel a jelenlevők egy részének éles bírálatát.

Ferrero Waldner - persona non grata
A "Demokratikus Offenzíva" névre keresztelt osztrák mozgalom tagjai a rasszizmus és idegengyűlölet elleni EU-megfigyelőiroda megnyitási ceremóniáját is fölhasználták arra, hogy hangot adjanak véleményüknek: nem kérnek a szerintük a ,,rasszizmussal koalícióra lépő" kormányból.

Willi Stelzhammer, az Offenzíva egyik aktvistája a hivatalos programon kívüli beszédében ragadta magához a szót, hogy bírálja az osztrák kormányt. Stelzhammer azt is szóvá tette, hogy az osztrák külügyminiszter-asszony, Benita Ferrero-Waldner (ÖVP) megjelent a megnyitó-ünnepségen, jóllehet nem hívták meg. A külügyminiszterasszony szóvivője szerint a politikusasszony meghívó nélkül is a kormány teljes jogú tagjaként vett részt a ceremónián.

Vélemény az osztrák kormányról

A franciák 64 százaléka, a briteknek pedig 54 százaléka úgy véli, hogy az Osztrák Szabadságpárt (ÖVP) részvétele a kormányban veszélyt jelent az európai demokráciára nézve, az osztrákok kétharmada azon a véleményen van, hogy az EU a megszorító intézkedéseket nem a szélsőjobboldaliság és a rasszizmus elhárítására hozta, hanem hatalmi politikai vagy konkurencia-okokból.

Doron Rabinovici író, szintén a "Demokratikus Offenzíva" aktivistája az ellen emelt szót, hogy a külügyminiszter-asszony a részvételével azt a látszatot szeretné kelteni, mintha az ÖVP-FPÖ-koalíciót Európa elfogadná. Ferrero-Waldner ezzel a lépéssel megtéveszti az osztrákokat is - hangsúlyozta Doron Rabinovici.

A ceremónia a kitérők után végül hivatalosan is megkezdődött és békésen folytatódott.  • Hírek
  • Hírek