Állítólag megsérült Szaddám Huszein

2003.03.25. 09:57
Az iraki háború első bomba- és rakétatámadásai idején Szaddám Huszein iraki elnök megsérült, és feltételezhetőleg egy bagdadi bunkerban katonai orvosok ápolják - jelentette a USA Today című amerikai napilap.
Az újság ezt amerikai hírszerzési és katonai forrásokra hivatkozva jelentette. "Tudjuk, hogy eltaláljuk, tudjuk, hogy megsebesült" - mondta az újságnak egy hírszerző tiszt, aki kérte neve elhallgatását. Az illető annak a csoportnak tagja, amelyet az iraki elnök felkutatásával bíztak meg.

Hol alszik a diktátor?

Az újság olyan forrásokat is idéz, amelyek szerint a Delta Force kommandósai Bagdadban "megcsapolták" Szaddám föld alatti telefonvezetékeit, és a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA együttműködésre bírt egy iraki tisztségviselőt, aki tudja, hogy hol alszik Szadddám Huszein.

Az egész rendszer a cél

Dan Hetlage tengerészhadnagy a Pentagonban nem volt hajlandó megjegyzést fűzni e hírekhez, de hangsúlyozta: Donald Rumsfeld védelmi miniszter a Szaddám Huszein épületegyüttesére mért első csapást sikeresnek minősítette.

"Szaddám azonban nem az egyetlen célpont, mi az egész rendszert el akarjuk távolítani" - jelentette ki Hetlage.

Nem tudták megerősíteni

A The Sunday Telegraph már vasárnap azt közölte, hogy az iraki elnök súlyosan megsérült, de nem halt meg a háború első hajnalán Bagdadra mért csapásban. Akkor azt közölték, hogy Szaddám Huszein a támadásban elszenvedett sérülései miatt vérátömlesztésre szorult, de állapota nem életveszélyes. Geoff Hoon brit védelmi miniszter a Sky News brit hírtévének azt mondta, hogy nem tudja megerősíteni az iraki elnök sorsáról keringő értesüléseket.

A CIA szerint él

Az amerikai titkosszolgálatnak az a meggyozodése, hogy Szaddám Huszein iraki elnök él. Huszein hétfői tévébeszédének felvételén ugyanis "annyira hasonlított szokásos önmagára, hogy az amerikai hírszerző ügynökség, a CIA úgy döntött: nincs szükség hangjának elemzésére ahhoz, hogy megállapítsák személyazonosságát."

A Washington Post címő napilap által kedden idézett amerikai illetékes elmondta, hogy az amerikai hírszerzés úgy véli, hogy az elnök és két fia továbbra is a Bagdad déli részén lévő elnöki komplexumban tartózkodik. Nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a hétfői beszédet korábban vették fel, de ha így lenne, mindenképpen a csütörtöki, Bagdad elleni támadás után készült a felvétel.  • Tippek
  • Biztosítás