Piroska
-1 °C
5 °C

A rend védelme a megszállók kötelessége

2003.04.11. 19:41
Kapcsolódó cikkek (1)
A genfi konvenció és a hágai egyezmény szerint a fosztogatások megakadályozása a megszállók, illetve a győztesek feladata.
A megszállóknak közbe kell lépniük, ha - mint Bagdadban és más iraki városokban is - fosztogatók állítják feje tetejére a rendet, vagy a kórházakban összeomlik a betegek, sérültek és sebesültek ellátása - ezt írja elő a nemzetközi jog: a genfi konvenció, annak első kiegészítő jegyzőkönyve és a szárazföldi háborúk rendjét szabályozó hágai egyezmény.

Már az 1907-es hágai egyezmény kötelezte a fegyveres konfliktus győztesét, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést a közrend és a közélet lehetőség szerinti helyreállítása, illetve fenntartása érdekében. A fosztogatások "kifejezetten tilosak". A törvénytelenség és az anarchia elleni küzdelemben lehetoség szerint az ország törvényeit kell figyelembe venni. A súlyosabb bűncselekmények üldözésében a győztes bíróságai az illetékesek.

Az 1949-es IV. genfi konvenció előírja a lakosság élelmiszerrel és orvosságokkal való ellátását. Ha az illető ország tartalékai nem elégségesek, a megszállónak külföldről kell beszereznie a szükséges készleteket. Ezenkívül gondoskodnia kell az egészségügy működéséről.

A megszálló hatalom támogatni tartozik továbbá más államok vagy emberbaráti szervezetek segélyakcióit a legyőzöttek javára. Mindazonáltal ellenőriznie szabad, hogy az országba beengedett adománycsomagok valóban csak élelmiszert, gyógyszer, ruházatot és hasonlókat tartalmaznak-e.