Piroska
-2 °C
5 °C

Megtelt Róma

2005.04.06. 22:02
Már több mint egymillió hívő van Rómában, több zarándokot nem tud fogadni a Vatikán. Akik most érkeznek, már nem jutnak be a temetésre.
A történelmi Róma, amelyet jóval több mint egymillió hívő árasztott el, már nem tud több zarándokot fogadni - jelentette be szerda este az olasz polgári védelem vezetője.

Guido Bertolaso, aki egyben a biztonságért felelős kormánybiztos, felszólította a Róma körüli sátorvárosokban tartózkodó zarándokokat, hogy ne tegyenek kísérletet a főváros központjába történő bejutásra.

Kérte a Rómába tartó híveket, hogy a fővárostól 20 kilométerre délre fekvő Tor Vergata egyetemi negyed felé vegyék az irányt, ugyanoda, ahol a 2000. évi jubileumi rendezvények idején is elszállásolták a nagy tömeget.


Klikk a képre!
Fotó: EPA
A polgári védelem főnöke elmondta, hogy estére javult a helyzet a délelőtti órákhoz képest, amikor - ismerte el - "voltak valóban kritikus pillanatok".

Felidézte, hogy az egész elmúlt évszázadban nem fordult elő, hogy egy napon ilyen hatalmas zarándoktömeg árassza el a körülbelül 3 millió lakosú és még sok turistát is fogadó Rómát.

"Senkinek, aki ma vagy holnap érkezik, nem lesz lehetősége arra, hogy nyomon kövesse a temetést Szent Péter-bazilikában" - mondta a gyászoló tömeg biztonságáért felelős olasz illetékes.

A pápai ravatal előtt kígyózó sort este 10-kor lezárják, újabb zarándokok beállását már nem engedélyezik. Szerda este 10-től péntek éjfélig lezárják a Vatikánhoz közeli San Pietro vasútállomást mind a különvonatok, mind a menetrend szerint közlekedő elővárosi szerelvények előtt.