Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Véres összecsapások Kínában

2005.08.22. 09:16
Rendőrautók felgyújtásával és kormányhivatalok feldúlásával torolták meg a rendőrattakot Mejsan lakói. A falusiak a környék földjeit ólommal szennyező akkumulátorgyár elleni tiltakozásának leverésére ezer rohamrendőrt küldtek, a könnygázt bevető karhatalmisták rohamában legalább hatvanan megsérültek.

Több tucatnyi tüntető sérült meg Mejsanban, Csöcsiang tartományban egy környezetszennyező akkumulátorgyár bezárását követelő demonstráción. A tüntetők és a rendőrök összecsapását követően több rendőrautó lángolt, a tiltakozók kormányhivatalokat dúltak fel, jelentette a Washington Post.

A tiltakozás szombaton kezdődött, több ezer tiltakozó falusi gyűlt össze a környék földjeit ólommal szennyező Tien Neng Akkumulátorgyár előtt, mondta el a Postnak egy, a neve elhallgatását kérő tüntető. "A rendőrök könnygázt lőttek a tüntetőkre és ártatlan járókelőket is megvertek" - mesélte. Egy másik szemtanú szerint legalább ezer rendőr vonult ki a lázadás leverésére.

A szintén a neve elhallgatását kérő szemtanú szerint ötezer falusi az éjszaka állt bosszút a tüntetést brutálisan szétverő rendőrökön. "Kormányhivatalokba törtek be és rendőrautókat gyújtottak fel" - nyilatkozta a Postnak. A lap vasárnap többször is sikertelenül kereste az akkugyár és a helyi rendőrség képviselőit. Csanghszing megye egyik tisztviselője - ide tartozik Mejsan falu is - vasárnapi nyilatkozata szerint "soha nem hallott tiltakozásról" a környéken.

A csanghszingi megyei kórház felvételi osztályán azonban megerősítették a Post értesüléseit. A kórház nyilatkozata szerint legalább hatvan sérültet szállítottak hozzájuk a szombat-vasárnapi összecsapások után.

Az elmúlt hónapokban egyre gyakoribbak a falusiak és a rendőrség összecsapásai. Legutóbb a szintén csöcsiangi Hszincsangban támadtak kövekkel felfegyverzett falusiak a rendőrökre, amikor a hatság megpróbálta feloszlatni a helyi gyógyszergyár elleni tüntetést.

Júniusban egy erőmű építése elleni tiltakozást követő véres összecsapásokban hatan vesztették életüket, áprilisban egy falu lakói ezer rohamrendőrt vertek vissza. A huankantoui lázadás híre egész Kínában elterjedt, a környék nagyvárosából százszámra érkeztek a turisták, hogy megcsodálják a bátor falusiakat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!