Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Véres összecsapások Kínában

2005.08.22. 09:16
Rendőrautók felgyújtásával és kormányhivatalok feldúlásával torolták meg a rendőrattakot Mejsan lakói. A falusiak a környék földjeit ólommal szennyező akkumulátorgyár elleni tiltakozásának leverésére ezer rohamrendőrt küldtek, a könnygázt bevető karhatalmisták rohamában legalább hatvanan megsérültek.

Több tucatnyi tüntető sérült meg Mejsanban, Csöcsiang tartományban egy környezetszennyező akkumulátorgyár bezárását követelő demonstráción. A tüntetők és a rendőrök összecsapását követően több rendőrautó lángolt, a tiltakozók kormányhivatalokat dúltak fel, jelentette a Washington Post.

A tiltakozás szombaton kezdődött, több ezer tiltakozó falusi gyűlt össze a környék földjeit ólommal szennyező Tien Neng Akkumulátorgyár előtt, mondta el a Postnak egy, a neve elhallgatását kérő tüntető. "A rendőrök könnygázt lőttek a tüntetőkre és ártatlan járókelőket is megvertek" - mesélte. Egy másik szemtanú szerint legalább ezer rendőr vonult ki a lázadás leverésére.

A szintén a neve elhallgatását kérő szemtanú szerint ötezer falusi az éjszaka állt bosszút a tüntetést brutálisan szétverő rendőrökön. "Kormányhivatalokba törtek be és rendőrautókat gyújtottak fel" - nyilatkozta a Postnak. A lap vasárnap többször is sikertelenül kereste az akkugyár és a helyi rendőrség képviselőit. Csanghszing megye egyik tisztviselője - ide tartozik Mejsan falu is - vasárnapi nyilatkozata szerint "soha nem hallott tiltakozásról" a környéken.

A csanghszingi megyei kórház felvételi osztályán azonban megerősítették a Post értesüléseit. A kórház nyilatkozata szerint legalább hatvan sérültet szállítottak hozzájuk a szombat-vasárnapi összecsapások után.

Az elmúlt hónapokban egyre gyakoribbak a falusiak és a rendőrség összecsapásai. Legutóbb a szintén csöcsiangi Hszincsangban támadtak kövekkel felfegyverzett falusiak a rendőrökre, amikor a hatság megpróbálta feloszlatni a helyi gyógyszergyár elleni tüntetést.

Júniusban egy erőmű építése elleni tiltakozást követő véres összecsapásokban hatan vesztették életüket, áprilisban egy falu lakói ezer rohamrendőrt vertek vissza. A huankantoui lázadás híre egész Kínában elterjedt, a környék nagyvárosából százszámra érkeztek a turisták, hogy megcsodálják a bátor falusiakat.