Konrád
8 °C
26 °C

Halálra tapossák egymást a mekkai zarándokok

2004.02.01. 16:49
Halálra taposott a tömeg 244 zarándokot vasárnap a mekkai zarándoklatnak azon a szertartásán, amikor a muzulmán hívők a Mína-völgyben megkövezik a sátánt jelképező kőoszlopokat.
Tekintse meg képeinket!
A legfrisebb adatok szerint 244 áldozatról számoltak be. A szerencsétlenség pontos adatait Ijjad bin Amin Madani zarándoklatügyi miniszter jelentette be vasárnapi sajtótájékoztatóján. A holttesteket a hatóságok az út mentén, letakarva fektették egymás mellé.

A Mohamed próféta által elrendelt szertartásnak megfelelően a háddzs végén minden hívő Allah nevét kiabálva hét követ dob a Mína-völgyben álló oszlopokra, amelyek a sátánt jelképezik. A kegyes cselekedet veszélyessége abból adódik, hogy a zarándokok hatalmas tömege a 15 méter széles Dzsamarat hídon keresztül közelíti meg a sziklák között elhelyezkedő kis térséget, s ilyenkor az elbotlók az embertömeg lábai alá kerülhetnek.

Törvény
Pénteken vette kezdetét a haddzs, az iszlám hívők mekkai zarándoklata. Több mint 2 millió hívő - köztük 40 ezer iraki - érkezett Szaúd-Arábiába az ötnapos esemény alkalmából.
A haddzsot az iszlám hit előírása szerint minden arra fizikailag és anyagilag képes muzulmánnak végre kell egyszer hajtania életében, ha távolléte nem okoz nagy nehézséget családjának.
Szemtanúk szerint a több százezres tömeg vasárnap megrekedt a hídon, s közben több ember leesett róla. A hatóságok a balesetet követően azonnal visszaszorították az emberáradatot, és kordonnal lezárták a tülekedés helyszínét.

A legbnagyobb problémát a kommunikáció hiánya okozza, jelentette a BBC, mivel a világ minden tájáról érkező muzulmán hívők nem értik egymás nyelvét, fokozva ezzel a kialakult pánikot.

Az idei zarándoklaton egyébként további 272 ember halt meg természetes halállal a BBC Dzseddában tartózkodó helyszíni tudósítójának bszámolója szerint.

A szertartás szinte minden évben emberéletet követel: tavaly 14 zarándok vesztette életét, 2001-ben 35, míg 1998-ban 180 ember halt meg a tumultusban.