Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Levonult a vihar Melbourne-ben

2000.09.13. 16:39
Olcsón megúszta Melbourne a hét eleji globalizáció- és kapitalizmusellenes tüntetéseket, amiket a Világgazdasági Fórum találkozójára hívtak össze. Bár a többezres tömeg ellen nem egyszer rendőri fellépésre volt szükség, senki nem sérült meg komolyan, és a városban sem esett kár. A Fórum a távol-keleti gazdaság helyzetéről és lehetőségeiről tárgyalt az ausztrál városban.
Lovasrendőr posztol egy Nike aruház bejáratánál
Hétfőn az antikapitalista tüntetők sikeresen megakadályozták a kilencszáz küldött csaknem felét abban, hogy bejusson a konferenciaközpontnak használt melbourne-i kaszinóépületbe; többeket helikopterrel kellett bejuttatni, mert a radikálisok eltorlaszolták a bejáratot. Kedden és szerdán váltakozó sikerrel próbálkoztak ugyanezzel, de miután világossá vált, hogy a konferencia lefolytatását nem tudják megakadályozni, a nyolcezresre duzzadt tömeg apadni kezdett - adta hírül a CNN. A demonstrálókhoz szakszervezeti csoportok is csatlakoztak.

Tiltakozók tömege
A rendőrség kedden kezdett el erőszakosan fellépni a demonstrálók ellen, aznap több mint ötven ember, fele rendőr, meg is sérült. A Fórum küldötteit utóbb megerősített, rohamrendőröktől körbevett buszokkal sikerült bejuttatni az épületbe. Az amerikai hírtelevízió értesülései szerint egy tucat tüntetőt fogtak le, őket rendőrség elleni erőszakkal vádolják.

A szervezők szerint sikeresek voltak a tüntetések

Annak ellenére, hogy a konferenciát megtartották, szerdán végül sikeresnek nyilvánították a megmozdulást a szervezők és elbúcsúztak Melbourne-től. A rendőrség idegesen figyelte a demonstrálók búcsúparádéját keresztül a városon, de a délutáni korzózásból még a globalizációellenes aktivisták kedvelt célpontjai, a McDonald's éttermek is sérülés nélkül kerültek ki.

Sikerült a figyelmet elterelni a konferenciáról
Stephen Jolly, az esemény fő szervezője szerint azzal értek el elsősorban sikert, hogy sikerült a közvélemény figyelmét elterelni a Fórum találkozójáról. ,,Helyette mindenkit az foglalkoztatott, hogy mi történik a konferencián kívül" - értékelt Jolly. Az aktivisták egy része folytatta útját Sydney-be, ahol az olimpiai játékok megnyitóján egy bennszülött-tüntetésen fognak résztvenni. Az ausztrál őslakosok rossz helyzetükre és az őket érő diszkriminációra akarják felhívni a világ figyelmét.

Rohamrendőr-kordon bizrosítja a delegációk távozását a helyszínről
Váratlan helyről kaptak egyébként támogatást a tüntetők, amikor még a megmozdulások előtti hétvégén Bob Brown szenátor, az ausztrál zöldek szenátusi képviselője a demonstrálók által felvetett kérdések megvitatását kezdeményezte pártjában. Brown szerint a zöldek ellene vannak a multinacionális cégek ,,új arisztokráciájának, akik lassan maguk veszik kezükbe a világ irányítását".

A Fórum szerint nem ilyen bánásmód járna nekik

"Dobjuk ki ezeket a zsarnokokat!"
A konferencia szervezői szerint azonban a globalizációellenes demonstrálók rossz helyre jöttek, hisz a Világgazdasági Fórum nem döntéshozó, hanem konzultatív szervezet. ,,Célunk nem a globalizáció támogatása. Azért vagyunk itt, hogy megvitassuk azokat a problémákat, amiket a globalizáció felvet." - mondta el egy ausztrál rádióadónak a Fórum szóvivője. A szervezet egyébként, mint internetes oldaláról kiderül, magát a világ megjavítására alakult csoportnak tartja

Bill Gates szerint, a világkereskedelem korlátozásának igazi vesztesei a szegények volnának
A konferencián, amelyen kormányfők és befolyásos üzletemberek is résztettek, felolvasták a tüntetők nyilatkozatát. A nyilatkozat szerint a demonstrálók aggodalommal figyelik a multinacionális cégek egyre korlátlanabb térhódítását, az emberi jogok és a demokrácia visszaszorulását és a környezetszennyezést, mindezekért pedig a globalizálódó gazdaságot, a szabadkereskedelmet teszik felelőssé. A Fórum küldöttei azonban ,,megvédték" a globalizációt; felszólalt Bill Gates is, aki szerint a világkereskedelem korlátozásának igazi vesztesei a szegények volnának. A küldöttek azt is a tüntetők szemére hányták, hogy félnek a vitától, hiszen ők is részt kaphatnának a konferencián.

A játékosok

Az ostromlók

Az S11 névre hallgató tömörülés, amely több aktivistacsoport és civilszervezet összefogásának céljával jött létre a szeptemberi gyűlés előtt, globalizációellenes, antikapitalista szervezet. Véleményük szerint a korlátlan szabadkereskedelem a fejlett nyugati országok érdekeit szolgálja, akik a szegények hátán gazdagodnak meg. A csoportosulás - Seattle-ben és Davosban tevékenykedő elvbarátaikhoz hasonlóan - fő ellenségének a Világkereskedelmi Szervezetet (WTO), a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), a Világbankot és a Világgazdasági Fórumot tekinti. Szerintük e szervezetek a felelősek a globális gazdaság játékszabályainak olyatén meghatározásáért, hogy azok ,,tisztességtelenül" előnyhöz juttassák a nyugati államokat, és nyomorba döntsék a fejlődő országokat. Támadják továbbá a transznacionális mamutcégeket, melyek szerintük kihasználják munkásaikat és rombolják a környezetet.

Az ostromlottak

A Világgazdasági Fórum egy svájci székhelyű, magánforrásokból finanszírozott, nonprofit szervezet, kutatóintézet. Tagjai közt közgazdászok és társadalomtudósok, üzletemberek és politikus vannak. Célja elsősorban ötletek és elképzelések kidolgozása és cseréje a globális gazdaságról. 1971-ben alapították, azzal a céllal, hogy az európai üzleti élet előtt álló kihívásokra választ találjon. Az elmúlt időszakban a globális gazdaság egyik legtekintélyesebb vitafórumává nőtte ki magát. A Fórumnak konzultatív státusza van a ENSZ-ben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?