Friderika
12 °C
29 °C

Levonult a vihar Melbourne-ben

2000.09.13. 16:39
Olcsón megúszta Melbourne a hét eleji globalizáció- és kapitalizmusellenes tüntetéseket, amiket a Világgazdasági Fórum találkozójára hívtak össze. Bár a többezres tömeg ellen nem egyszer rendőri fellépésre volt szükség, senki nem sérült meg komolyan, és a városban sem esett kár. A Fórum a távol-keleti gazdaság helyzetéről és lehetőségeiről tárgyalt az ausztrál városban.
Lovasrendőr posztol egy Nike aruház bejáratánál
Hétfőn az antikapitalista tüntetők sikeresen megakadályozták a kilencszáz küldött csaknem felét abban, hogy bejusson a konferenciaközpontnak használt melbourne-i kaszinóépületbe; többeket helikopterrel kellett bejuttatni, mert a radikálisok eltorlaszolták a bejáratot. Kedden és szerdán váltakozó sikerrel próbálkoztak ugyanezzel, de miután világossá vált, hogy a konferencia lefolytatását nem tudják megakadályozni, a nyolcezresre duzzadt tömeg apadni kezdett - adta hírül a CNN. A demonstrálókhoz szakszervezeti csoportok is csatlakoztak.

Tiltakozók tömege
A rendőrség kedden kezdett el erőszakosan fellépni a demonstrálók ellen, aznap több mint ötven ember, fele rendőr, meg is sérült. A Fórum küldötteit utóbb megerősített, rohamrendőröktől körbevett buszokkal sikerült bejuttatni az épületbe. Az amerikai hírtelevízió értesülései szerint egy tucat tüntetőt fogtak le, őket rendőrség elleni erőszakkal vádolják.

A szervezők szerint sikeresek voltak a tüntetések

Annak ellenére, hogy a konferenciát megtartották, szerdán végül sikeresnek nyilvánították a megmozdulást a szervezők és elbúcsúztak Melbourne-től. A rendőrség idegesen figyelte a demonstrálók búcsúparádéját keresztül a városon, de a délutáni korzózásból még a globalizációellenes aktivisták kedvelt célpontjai, a McDonald's éttermek is sérülés nélkül kerültek ki.

Sikerült a figyelmet elterelni a konferenciáról
Stephen Jolly, az esemény fő szervezője szerint azzal értek el elsősorban sikert, hogy sikerült a közvélemény figyelmét elterelni a Fórum találkozójáról. ,,Helyette mindenkit az foglalkoztatott, hogy mi történik a konferencián kívül" - értékelt Jolly. Az aktivisták egy része folytatta útját Sydney-be, ahol az olimpiai játékok megnyitóján egy bennszülött-tüntetésen fognak résztvenni. Az ausztrál őslakosok rossz helyzetükre és az őket érő diszkriminációra akarják felhívni a világ figyelmét.

Rohamrendőr-kordon bizrosítja a delegációk távozását a helyszínről
Váratlan helyről kaptak egyébként támogatást a tüntetők, amikor még a megmozdulások előtti hétvégén Bob Brown szenátor, az ausztrál zöldek szenátusi képviselője a demonstrálók által felvetett kérdések megvitatását kezdeményezte pártjában. Brown szerint a zöldek ellene vannak a multinacionális cégek ,,új arisztokráciájának, akik lassan maguk veszik kezükbe a világ irányítását".

A Fórum szerint nem ilyen bánásmód járna nekik

"Dobjuk ki ezeket a zsarnokokat!"
A konferencia szervezői szerint azonban a globalizációellenes demonstrálók rossz helyre jöttek, hisz a Világgazdasági Fórum nem döntéshozó, hanem konzultatív szervezet. ,,Célunk nem a globalizáció támogatása. Azért vagyunk itt, hogy megvitassuk azokat a problémákat, amiket a globalizáció felvet." - mondta el egy ausztrál rádióadónak a Fórum szóvivője. A szervezet egyébként, mint internetes oldaláról kiderül, magát a világ megjavítására alakult csoportnak tartja

Bill Gates szerint, a világkereskedelem korlátozásának igazi vesztesei a szegények volnának
A konferencián, amelyen kormányfők és befolyásos üzletemberek is résztettek, felolvasták a tüntetők nyilatkozatát. A nyilatkozat szerint a demonstrálók aggodalommal figyelik a multinacionális cégek egyre korlátlanabb térhódítását, az emberi jogok és a demokrácia visszaszorulását és a környezetszennyezést, mindezekért pedig a globalizálódó gazdaságot, a szabadkereskedelmet teszik felelőssé. A Fórum küldöttei azonban ,,megvédték" a globalizációt; felszólalt Bill Gates is, aki szerint a világkereskedelem korlátozásának igazi vesztesei a szegények volnának. A küldöttek azt is a tüntetők szemére hányták, hogy félnek a vitától, hiszen ők is részt kaphatnának a konferencián.

A játékosok

Az ostromlók

Az S11 névre hallgató tömörülés, amely több aktivistacsoport és civilszervezet összefogásának céljával jött létre a szeptemberi gyűlés előtt, globalizációellenes, antikapitalista szervezet. Véleményük szerint a korlátlan szabadkereskedelem a fejlett nyugati országok érdekeit szolgálja, akik a szegények hátán gazdagodnak meg. A csoportosulás - Seattle-ben és Davosban tevékenykedő elvbarátaikhoz hasonlóan - fő ellenségének a Világkereskedelmi Szervezetet (WTO), a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), a Világbankot és a Világgazdasági Fórumot tekinti. Szerintük e szervezetek a felelősek a globális gazdaság játékszabályainak olyatén meghatározásáért, hogy azok ,,tisztességtelenül" előnyhöz juttassák a nyugati államokat, és nyomorba döntsék a fejlődő országokat. Támadják továbbá a transznacionális mamutcégeket, melyek szerintük kihasználják munkásaikat és rombolják a környezetet.

Az ostromlottak

A Világgazdasági Fórum egy svájci székhelyű, magánforrásokból finanszírozott, nonprofit szervezet, kutatóintézet. Tagjai közt közgazdászok és társadalomtudósok, üzletemberek és politikus vannak. Célja elsősorban ötletek és elképzelések kidolgozása és cseréje a globális gazdaságról. 1971-ben alapították, azzal a céllal, hogy az európai üzleti élet előtt álló kihívásokra választ találjon. Az elmúlt időszakban a globális gazdaság egyik legtekintélyesebb vitafórumává nőtte ki magát. A Fórumnak konzultatív státusza van a ENSZ-ben.