József, Bánk
-6 °C
0 °C

Melegforradalom Amerikában

2004.02.28. 10:05
Kalifornia és Új-Mexikó után az Egyesült Államok keleti partján is kötnek melegházasságot. New Paltz egyetemi kisváros zöldpárti polgármestere szerint az ország ma egy nemzedék óta a legnagyobb polgárjogi mozgalom kibontakozásának tanúja. Bush elnök továbbra is egy nő és egy férfi házasságát tartja eszményinek.
Kudarcot vallott az egynemű házasságok leállítására tett újabb kísérlet is Kalifornia államban. A nyugati parti állam legfelsőbb bírósága pénteken elutasította a helyi igazságügy-miniszter keresetét, amelyben Bill Lockyer azt kérte, hogy azonnali hatállyal tiltsák be azonos nemű párok házasságkötését és érvénytelenítsék a már megkötött homoszexuális frigyeket, amíg ki nem vizsgálják azok törvényességét.

Tiltakozásul esküdött

A bírák elutasították az Arnold Schwarzenegger kormányzó ösztönzésére benyújtott indítványt és újabb kereset benyújtására szólították fel a helyi hatóságokat. A felpereseket március 5-én várjuk újból a legfelsőbb bíróság elé. Kaliforniai bírák eddig három konzervatív civil szervezet hasonló indítványát utasították el.

A San Fransiscó-i városházán már több mint 3400 azonos nemű pár kötött házasságot február 12. óta, amikor Gavin Newsom polgármester zöld utat adott a homoszexuális házasságok előtt. A hírességek közül csütörtökön elvette leszbikus partnerét Rosie O'Donnell színésznő, televíziós műsorvezetőnő, úgymond tiltakozásul Bush elnöknek a kérdésben elfoglalt kirekesztő álláspontja ellen. A városban április végéig minden időpont betelt.

Melegek és feketék

Kalifornia és Új-Mexikó államok után immár New York állam egy településén is összeesketnek azonos nemű párokat, s ezzel megnyílt az első keleti parti front a homoszexuális házasságokkal kapcsolatos országos vitában. A Manhattantől 130 kilométerre északra a Hudson-folyó völgyében fekvő, festői szépségű New Paltz egyetemi kisváros zöldpárti polgármestere, Jason West döntött úgy, hogy "hivatali esküjét megvalósítva" érvényt szerez az állam alkotmányának, amely egyenlő elbánást és egyenlő védelmet ígér minden polgárnak. West szerint New York állam családjogi törvénye semleges a házasulandók nemét illetően, így nincs jogszabályi akadálya az egynemű esküvőknek.

A fiatal polgármester elsőként két férfit, a 38 éves Billiam van Roestenberget és párját, a 39 éves Jeffrey McGowant adta össze a 6000 lelkes város anyakönyvvezetőjeként az összegyűlt ünneplő tömeg üdvrivalgása közepette. Az újdonsült házasok elmondták, hogy immár ők is normális embernek érzik magukat. Jason West kijelentette, hogy Amerika ma egy nemzedék óta a legnagyobb polgárjogi mozgalom kibontakozásának tanúja. Szerinte a melegek házasságát ellenzők ugyanúgy gondolkodnak, mint azok, akik 40 évvel ezelőtt a buszok hátuljába akarták száműzni a feketéket.

George W. Bush amerikai elnök megerősítette pénteken, hogy egy férfi és egy nő házasságát tartja eszményinek, s neki, mint elnöknek az a feladata, hogy politikájával eszményeket kövessen. Az elnök a Gerhard Schröder német kancellárral közös fehér házi sajtótájékoztatóján beszélt erről.