Edina
-12 °C
-3 °C

Kaliforniában is házasodhatnak a melegek

2008.05.15. 21:45
A legnépesebb amerikai szövetségi állam legfelsőbb bírósága csütörtökön engedélyezte az azonos neműek közötti házasságot.

"Úgy találjuk, hogy a házasság hagyományos meghatározásának fenntartása nem képez kikényszerítendő államérdeket" - foglaltak állást a bírák, akik az állam alkotmányával ellentétesnek nyilvánították a melegek házasodását tiltó kaliforniai törvényt.

Az Egyesült Államok 50 szövetségi államából eddig egyedül Massachusettsben volt engedélyezett - 2004 óta - a két férfi vagy két nő közötti házasság. Az azonos neműek ezenkívül Connecticut, New Hampshire, New Jersey és Vermont államban olyan polgárjogi élettársi viszonyban élhetnek, amely lényegében a többi házastárséival megegyező jogokat biztosít számukra; csak a házasság védelmére vonatkozó szövetségi szabályok nem terjednek ki rájuk.

Kalifornia legfőbb bírói fóruma kimondta: az azonos nemű párokat is megilleti a szabad partnerválasztás és a hivatalosan elismert, védelmezett családi kötelék létesítésének alkotmányos joga. A bírák 4-3 arányú szavazatával elfogadott állásfoglalás kitér arra is, hogy a melegek gyereket is nevelhetnek.

A döntést homoszexuális és leszbikus tüntetők lelkendezve fogadták az intézmény épülete előtt. Az Egyesült Államokon belül Kaliforniában él a legtöbb meleg pár. Az államban San Francisco városa már 2004-ben engedélyezte a melegek házasságát, elsőként a 80 éves Phyllis Lyon és párja, a 83 éves Dorothy Martin lépett frigyre, ők akkor már 50 éve együtt éltek.

A kaliforniai döntést konzervatív csoportok valószínűleg meg fogják támadni a szövetségi legfelsőbb bíróság előtt, amely még soha nem foglalkozott ezzel a kérdéssel.

A világon a két amerikai államon kívül hét területen engedélyezett az azonos neműek házassága, Belgiumban, Hollandiában és Spanyolországban, valamint Dél-Afrikában és Kanada Brit Kolumbia, Ontario és Québec tartományában.