Oszkár
20 °C
29 °C

Már nemcsak helyi melegek házasodhatnak Massachusettsben

2008.07.30. 01:06
Eltörölte kedden az egyesült államokbeli Massachusettsben a helyi képviselőház azt a csaknem százéves törvényt, amely miatt nem köthettek házasságot a keleti parti államban azok a meleg párok, akik nem rendelkeztek massachusettsi lakhellyel.

A törvényhozásban 118 képviselő támogatta az 1913-as törvény eltörlését 35 ellenében. A szenátus már korábban megszavazta a jogszabály hatályon kívül helyezését, és Deval Patrick kormányzó előre közölte, alá fogja írni a határozatot.

Massachusetts 2004-ben, az amerikai szövetségi államok közül elsőként ismerte el az egyneműek házasságát, de az akkori kormányzó, Mitt Romney előásott egy rég elfeledett, 1913-as törvényt, amely kimondta, hogy nem lehet Massachusettsben törvényesnek elismerni olyan házasságot, amely a leendő házastársak lakhelyén illegálisnak minősül. A korlátozó jogszabály annak idején a feketék és a fehérek közötti vegyes házasságra vonatkozott, amely a legtöbb amerikai államban akkor még tilos volt.

"Nem akarom, hogy Massachusetts a melegházasságok Las Vegasa legyen" - fogalmazott két éve Mitt Romney, arra utalva, hogy ha nem lenne az 1913-as törvény, az egynemű párok az Egyesült Államok többi részéből Massachusettsbe utaznának házasságot kötni. A törvény eltörlését ellenzők azzal érveltek, Massachusetts a jogszabály megsemmisítésével közvetve beavatkozik a többi állam belügyeibe, hiszen a házasságkötés után hazatérő meleg pároknak majd jogi csatát kell indítaniuk házasságuk elismertetéséért.