Erzsébet
1 °C
4 °C

Golyóálló mellény az Irakban szolgáló magyar katonák autóin

2004.07.19. 15:02
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter újabb látogatást tett az irakban szolgáló magyar kontingens táborában. A videokonferenciát tartó miniszter hangsúlyozta, hogy a katonák biztonságára kiemelten vigyáznak. Ennek részeként kötelező jelleggel golyóálló mellényekkel védik a szállítójárművek utasterét.
Az iraki magyar szállítókontingens állománya feldolgozta a júniusi merényletet és Nagy Richárd hadnagy halálát - jelentette ki hétfőn az Irakban tartózkodó honvédelmi miniszter. Juhász Ferenc videokonferencián számolt be iraki látogatásáról, amelynek során tájékozódott a katonák hangulatáról. A minisztert elkísérte Szenes Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke is.

Új páncélozott kocsikat kapnak

Fotó: honvedelem.hu
Július végén új BTR típusú páncélozott járműveket kapnak a katonák, mert az eddig használt eszközök már rengeteg kilométert futottak - jelentette be a honvédelmi miniszter. Az újabb BTR-eken már olyan gumik vannak, amelyek jobban bírják a terepviszonyokat. A miniszter kiemelte, hogy az eddig eltelt csaknem egy év során mintegy 1,7 millió kilométert tettek meg a magyar járművek Irakban, körülbelül ötszáz szállítási feladatot végeztek el. Az állományfrissítés következő szakaszaként augusztus elején váltják a kint szolgáló katonák kétharmadát. Az a három katona, akik Nagy Richárd halála után haza akartak térni, június végén megérkeztek, és rövid szabadság után már felvették a szolgálatot magyarországi alakulataiaknál - tudta meg az Index Matyuc Pétertől, a Honvédelmi Minsztérium sajtófőnökétől.

A biztonsági helyzettel kapcsolatban Juhász Ferenc azt mondta, hogy a magyar katonák működési területét ismertető katonai térképeken sajnos "sok piros pontot" látott, amik a különböző atrocitások helyszíneit jelölik. Ennek ellenére úgy ítélte meg, hogy Irakban sok jel mutat a stabilizációra. Arra a kérdésre, hogy egy esetleges túszejtésre felkészült-e a Magyar Honvédség, Juhász Ferenc úgy válaszolt, hogy a katonák az eddigieknél is komolyabb kíséretet biztosítanak a szállítási feladatokhoz.

Mellény a kocsikra

#alt#
Mercedes Wolf terepjáró
Fotó: honvedelem.hu
Juhász Ferenc elmondta, hogy a katonák biztonságára kiemelten vigyáznak. Újítás például az, hogy a járművek oldalát golyóálló mellényekkel, a szállító járművekét pedig homokzsákokkal erősítették meg.

Matyuc Péter sajtófőnök az Index érdeklődésére elmondta, viszonylag bevett szokás az Irakban szolgáló nemzetközi haderő tagjai között, hogy a páncélozatlan járművekben ülők golyóálló mellényeket terítenek a letekert ablakú járműajtókra.

Felsőbb utasításra így tesznek ezentúl a magyarok is, némileg megerősítve a Mercedes Wolf terepjárókat, a MAN és Nissan teherautókat. A kötelező jelleggel bevezetett eljárásban semmi különös nincs, a repesz- és golyófogó találékony megoldás, sok esetben életet menthet. A mellényeket a felesleges készletekből vételezik, a katonáknak továbbra is viselni kell a kerámiabetétes ruhadarabot - tájékoztatott Matyuc Péter.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?