Ilona
17 °C
32 °C

Golyóálló mellény az Irakban szolgáló magyar katonák autóin

2004.07.19. 15:02
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter újabb látogatást tett az irakban szolgáló magyar kontingens táborában. A videokonferenciát tartó miniszter hangsúlyozta, hogy a katonák biztonságára kiemelten vigyáznak. Ennek részeként kötelező jelleggel golyóálló mellényekkel védik a szállítójárművek utasterét.
Az iraki magyar szállítókontingens állománya feldolgozta a júniusi merényletet és Nagy Richárd hadnagy halálát - jelentette ki hétfőn az Irakban tartózkodó honvédelmi miniszter. Juhász Ferenc videokonferencián számolt be iraki látogatásáról, amelynek során tájékozódott a katonák hangulatáról. A minisztert elkísérte Szenes Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke is.

Új páncélozott kocsikat kapnak

Fotó: honvedelem.hu
Július végén új BTR típusú páncélozott járműveket kapnak a katonák, mert az eddig használt eszközök már rengeteg kilométert futottak - jelentette be a honvédelmi miniszter. Az újabb BTR-eken már olyan gumik vannak, amelyek jobban bírják a terepviszonyokat. A miniszter kiemelte, hogy az eddig eltelt csaknem egy év során mintegy 1,7 millió kilométert tettek meg a magyar járművek Irakban, körülbelül ötszáz szállítási feladatot végeztek el. Az állományfrissítés következő szakaszaként augusztus elején váltják a kint szolgáló katonák kétharmadát. Az a három katona, akik Nagy Richárd halála után haza akartak térni, június végén megérkeztek, és rövid szabadság után már felvették a szolgálatot magyarországi alakulataiaknál - tudta meg az Index Matyuc Pétertől, a Honvédelmi Minsztérium sajtófőnökétől.

A biztonsági helyzettel kapcsolatban Juhász Ferenc azt mondta, hogy a magyar katonák működési területét ismertető katonai térképeken sajnos "sok piros pontot" látott, amik a különböző atrocitások helyszíneit jelölik. Ennek ellenére úgy ítélte meg, hogy Irakban sok jel mutat a stabilizációra. Arra a kérdésre, hogy egy esetleges túszejtésre felkészült-e a Magyar Honvédség, Juhász Ferenc úgy válaszolt, hogy a katonák az eddigieknél is komolyabb kíséretet biztosítanak a szállítási feladatokhoz.

Mellény a kocsikra

#alt#
Mercedes Wolf terepjáró
Fotó: honvedelem.hu
Juhász Ferenc elmondta, hogy a katonák biztonságára kiemelten vigyáznak. Újítás például az, hogy a járművek oldalát golyóálló mellényekkel, a szállító járművekét pedig homokzsákokkal erősítették meg.

Matyuc Péter sajtófőnök az Index érdeklődésére elmondta, viszonylag bevett szokás az Irakban szolgáló nemzetközi haderő tagjai között, hogy a páncélozatlan járművekben ülők golyóálló mellényeket terítenek a letekert ablakú járműajtókra.

Felsőbb utasításra így tesznek ezentúl a magyarok is, némileg megerősítve a Mercedes Wolf terepjárókat, a MAN és Nissan teherautókat. A kötelező jelleggel bevezetett eljárásban semmi különös nincs, a repesz- és golyófogó találékony megoldás, sok esetben életet menthet. A mellényeket a felesleges készletekből vételezik, a katonáknak továbbra is viselni kell a kerámiabetétes ruhadarabot - tájékoztatott Matyuc Péter.