Szilárda
-4 °C
3 °C

Rohamrendőrök tették ki a calais-i templomfoglalókat

2002.11.14. 12:55
Ötnapi sikertelen alkudozás után a rohamrendőrség egységei csütörtökön hajnali ötkor behatoltak a calais-i Saint-Pierre-Saint-Paul templomba, és erőszak alkalmazása nélkül eltávolították az épületben tartózkodó mintegy száz illegális bevándorlót.
Az intézkedés alig fél órát vett igénybe, a mintegy nyolcvan iraki kurd és egy tucatnyi afgán társuk, akiket álmukból ébresztettek a rendőrök, nem tanúsítottak ellenállást. A csoportot négy autóbusszal különböző befogadó táborokba szállították.

Egy jobb élet reményében

A rendőrség közlése szerint a renoválás alatt álló templomban táborozó csoport valamennyi tagja ötnapos menlevelet kap, és azt ajánlották nekik, hogy nyújtsanak be politikai menedékjog iránti kérelmet a francia hatóságokhoz. Az illegális bevándorlók mindeddig azt akarták elérni, hogy engedjék őket Nagy-Britanniába, ahol reményeik szerint az enyhébb migrációs rendelkezések révén munkalehetőséghez és megélhetéshez juthatnának.

A közel száz menekült eredetileg a calais-i átkelő közelében lévő sangatte-i vöröskeresztes átmeneti táborban akart befogadást nyerni, jelentkezésüket azonban elutasították. Nicolas Sarkozy francia és David Blunkett brit belügyminiszter júliusban megállapodott abban, hogy jövő áprilisig végleg felszámolják a menedékes központot, és új lakókat november 15. után már nem helyeznek el a túlzsúfolt szálláson. A döntés végrehajtását 10 nappal előbbre hozták, így a kurd-afgán csoportot elutasították, s így kerültek Calais kikötőváros utcáira.

Az egyház befogadta, a rohamrendőrség kitette a bevándorlókat

A helyi polgármester és egyházi illetékesek a közrendet veszélyeztető helyzetben hozzájárultak, hogy a hajléktalanok átmenetileg a templom fedele alatt éjszakázzanak. A helyzet azonban időközben - elsősorban higiéniai szempontból - tarthatatlanná vált, s az önkormányzat kedden Nicolas Sarkozy belügyminiszterrel szerda délig szóló 24 órás határidőt szabott a menekülteknek a békés távozásra. Az érintettek az ultimátum lejártakor közölték, számukra nincs más választás, mint átjutni a La Manche csatorna túloldalára, vagy "megküzdeni" a templomban maradásért.

Elhatározásukhoz annak dacára ragaszkodtak, hogy tájékoztatták őket: a brit parlament egy hete szigorította a befogadási törvényt, s a jövőben számos akadályt állít az illegális bevándorlók munkavállalása elé. Az Angliába igyekvők közül sokan családi kapcsolatokkal rendelkeznek a szigetországban, és a jól bevált gyakorlatnak megfelelően a feketemunka piacán remélnek megélhetéshez jutni. Ezt az esélyüket látják veszélyeztetve, ha francia menedékjog iránti kérelmüket visszautasítják, és kitoloncolják őket az országból.

Szerda estére a kurdok többsége belátta, hogy sok választása nem maradt, de a továbbra is hajthatatlan afgánokkal vállalt szolidaritás jegyében nem mozdult ki a templomból. Csütörtök hajnalban a rendőri közbelépésre elfogadták, hogy menedékjogért folyamodjanak a francia hatóságokhoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!