Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Újságírók előtt gyújtotta fel magát az iráni férfi

2004.01.27. 12:08
Felgyújtotta magát egy elutasított iráni menedékkérő férfi kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) Kuala Lumpur-i központja előtt. A férfit súlyos sérülésekkel szállították a malajziai főváros kormányzati kórházába.
Golám Haszan Anvari előzőleg faxon tájékoztatta a helyi lapokat, hogy mire készül, majd maláj barátnőjével együtt taxin az ENSZ-iroda bejárata elé vitette magát, ahol már újságírók várták. Leöntötte magát benzinnel, majd a döbbent újságírók szeme láttára meggyújtotta a ruháját. Egy tűzoltó készülékkel kirohanó ENSZ-alkalmazott eloltotta a lángokat, de a férfi egész testén olyan súlyos külső és belső sérüléseket szenvedett, hogy az orvosok "nem derűlátók az életben maradási esélyeit illetően" - közölte Jennifer Ashton UNHCR-tisztviselő.

A körülbelül ötvenéves férfi 2001 novemberében nyújtott be először menedékkérelmet az UNHCR-hez, de az visszautasította, amint a 2002 végén megismételt kérelmet is. Ötoldalas levelében, amelyet tettének végrehajtása előtt a földre helyezett, az iráni férfi leírja egyebek közt, hogy Irán Pakisztánnal határos Beludzsisztán tartományából való, és 2001-ben pakisztáni útlevéllel érkezett Malajziába, valamint hogy maláj üzletemberek nemrég 800 ezer ringgittel (200 ezer dollárral) becsapták.

Ashton asszony azt közölte a sajtó képviselőivel, hogy a főbiztosság nem tudta kideríteni Anvari kérelmének igazi okát, a hivatal azért utasította el kérvényét, mert annak "nem volt alapja". A tisztviselő hirtelenjében nem tudott válaszolni arra, hogy az UNHCR Kuala Lumpur-i irodájába 2003-ban érkező tíz iráni menedékjog-kérelemből hányat fogadtak el.