Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Öngyilkossággal fenyegetőznek a menekült gyerekek

2002.01.28. 14:19
Tizenegy afgán gyermek kollektív öngyilkossággal fenyegetőzik az egyik ausztrál menekülttáborban, ahol a bentlakók tizenharmadik napja nem vesznek magukhoz ételt a kormány igen szigorú menekültpolitikája elleni tiltakozásul.
Az ausztráliai menekülttáborokban a többségében afgán és dél-ázsiai menedékkérők nyomorúságos körülmények között várják kérelmük elbírálását, amely hónapokat, sőt néha éveket vesz igénybe a canberrai kormány szigorúsága miatt - írta a Reuters.

Az elmúlt napokban a hat ausztráliai gyűjtőtábor közül négyben kezdtek éhségsztrájkba a menekültek. A sort az Adelaide-től 475 kilométerre északra fekvő woomerai tábor nyitotta, ahol a bevándorlók 13 napja nem hajlandók magukhoz venni sem élelmet, sem vizet. Itt a Reuters értesülései szerint tizenegy gyermek fenyegetőzik a kollektív öngyilkossággal.

A menedéket kérők gyakran panaszkodnak arra, hogy a táborokban teljesen elszigetelődnek, nincs kapcsolatuk a külvilággal. Az életkörülmények annyira nyomorúságosak, hogy a táborlakók közül sokan próbálkoznak öngyilkossággal, van aki kötéllel próbál véget vetni életének, van aki sampont vagy fertőtlenítőszert iszik és fájdalomcsillapítókat vesz be. Ausztráliába az elmúlt két évben 8 ezer illegális bevándorló érkezett, ami elenyésző szám sok más országéhoz képest.