Porig éghet Nagy Britannia legdrágább menekültszálása

2002.02.15. 10:31
Szinte porig égett Nagy Britannia legdrágább menekültcentruma, miután zavargások törtek ki az egyik menedékkérő megbilincselése miatt. Néhány menekült megszökött, a hatóságok több, mint kétszáz ember bevetésével keresik őket. A negyvenmilliárd forintos - százmillió fontos - beruházásból épült centrum megmentésén tizenöt tűzoltóautó dolgozik.
Tűz ütött ki Nagy Britannia legújabb és legmodernebb menekült-centrumában. A tűz a bentlakók lázadását követően tört ki, gyakorlatilag romba döntve a közel negyvenmilliárd forintból épített és hivatalosan a múlt hónapban átadott bedfordshire-i centrumot.

Már a megnyitáskor tiltakoztak

A menekültek lázadását egy ötvenöt éves menedékkérő asszony megbilincselése körüli vita váltotta ki. Az asszony orvosi megfigyelésre szorult - vélik szabadságjogi aktivisták. Ugyanők már a centrum megnyitásakor tiltakozásokat szerveztek, és az egyik menekültkérő, az albán származású Gjevat Cerkini éhségsztrájkja miatt fáklyás tiltakozások voltak a menekültszállás előtt - írja a BBC.

'Az ajtókat kérjük zárva tartani'

A zavargást követően a tűz először az épület recepcióján tört ki, és bár ezt a tűzoltók eloltották, további tüzek keletkeztek az épület többi részében. A káoszban több menedékkérő elszökött. Bár a hatóságok már ötüket megtalálták, a környék lakosságát házaik zárva tartására szólították fel - jelentette a BBC. A tábort fenntartó Group 4 most az éjszakát a szabad ég alatt eltölteni kényszerült menedékkérők megszámlálásával próbálja kideríteni, hányan szöktek meg.

A szállás összes alkalmazottja megvan, az esetleg megszökött menekültek visszaszállításán több, mint kétszáz rendőr dolgozik - nyilatkozta a bedfordshire-i rendőrség szóvivője a BBC-nek. A tűz eloltásán tizenöt tűzoltóautóval dolgozik a város tűzoltósága. Ez az utóbbi évek legnagyobb kivonulása - nyilatkozta erről a város tűzoltóparancsnoka.  • Hírek
  • Megtakarítás