Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Porig éghet Nagy Britannia legdrágább menekültszálása

2002.02.15. 10:31
Szinte porig égett Nagy Britannia legdrágább menekültcentruma, miután zavargások törtek ki az egyik menedékkérő megbilincselése miatt. Néhány menekült megszökött, a hatóságok több, mint kétszáz ember bevetésével keresik őket. A negyvenmilliárd forintos - százmillió fontos - beruházásból épült centrum megmentésén tizenöt tűzoltóautó dolgozik.
Tűz ütött ki Nagy Britannia legújabb és legmodernebb menekült-centrumában. A tűz a bentlakók lázadását követően tört ki, gyakorlatilag romba döntve a közel negyvenmilliárd forintból épített és hivatalosan a múlt hónapban átadott bedfordshire-i centrumot.

Már a megnyitáskor tiltakoztak

A menekültek lázadását egy ötvenöt éves menedékkérő asszony megbilincselése körüli vita váltotta ki. Az asszony orvosi megfigyelésre szorult - vélik szabadságjogi aktivisták. Ugyanők már a centrum megnyitásakor tiltakozásokat szerveztek, és az egyik menekültkérő, az albán származású Gjevat Cerkini éhségsztrájkja miatt fáklyás tiltakozások voltak a menekültszállás előtt - írja a BBC.

'Az ajtókat kérjük zárva tartani'

A zavargást követően a tűz először az épület recepcióján tört ki, és bár ezt a tűzoltók eloltották, további tüzek keletkeztek az épület többi részében. A káoszban több menedékkérő elszökött. Bár a hatóságok már ötüket megtalálták, a környék lakosságát házaik zárva tartására szólították fel - jelentette a BBC. A tábort fenntartó Group 4 most az éjszakát a szabad ég alatt eltölteni kényszerült menedékkérők megszámlálásával próbálja kideríteni, hányan szöktek meg.

A szállás összes alkalmazottja megvan, az esetleg megszökött menekültek visszaszállításán több, mint kétszáz rendőr dolgozik - nyilatkozta a bedfordshire-i rendőrség szóvivője a BBC-nek. A tűz eloltásán tizenöt tűzoltóautóval dolgozik a város tűzoltósága. Ez az utóbbi évek legnagyobb kivonulása - nyilatkozta erről a város tűzoltóparancsnoka.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?