Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

2,5 magyarországnyi menekült 2007-ben

2008.04.17. 20:43
Több mint 26 millió menekült volt világszerte háborúk, illetve valamilyen véres erőszak miatt 2007-ben, közölte csütörtökön egy nemzetközi monitorszervezet.

"Dacára annak, hogy egyre nagyobb a figyelem a menekültek problémáira, nem csökkent a számuk, és a helyzetük sem javult" - mondta a Norvég Menekültügyi Tanács szakértője.

A szervezet szerint a menekültek számának évek óta tartó meredek emelkedése tavaly főleg Irakban, Kongóban, Szomáliában, Szudánban és Kolumbiában volt riasztó. Például Irakban 2 és fél millióra, Kongóban másfél millióra, Szomáliában 1 millióra becsülhető azok száma, akik elhagyni kényszerültek lakóhelyüket akár az adott országon belülre, akár külföldre.

A monitorszervezet szerint a menekülteket nemcsak az sújtja, hogy földfutókká válnak. Gyakran éheznek, betegségektől szenvednek, kifosztják, megölik őket, a nőket meggyalázzák bűnözők, banditák, vagy éppen félkatonai alakulatok fegyveresei.

"A legtöbb kormány nem hajlandó vagy nem képes megvédeni a menekülteket"- közölte Elisabeth Rasmusson a Norvég Menekültügyi Tanács főtitkára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!