Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

2,5 magyarországnyi menekült 2007-ben

2008.04.17. 20:43
Több mint 26 millió menekült volt világszerte háborúk, illetve valamilyen véres erőszak miatt 2007-ben, közölte csütörtökön egy nemzetközi monitorszervezet.

"Dacára annak, hogy egyre nagyobb a figyelem a menekültek problémáira, nem csökkent a számuk, és a helyzetük sem javult" - mondta a Norvég Menekültügyi Tanács szakértője.

A szervezet szerint a menekültek számának évek óta tartó meredek emelkedése tavaly főleg Irakban, Kongóban, Szomáliában, Szudánban és Kolumbiában volt riasztó. Például Irakban 2 és fél millióra, Kongóban másfél millióra, Szomáliában 1 millióra becsülhető azok száma, akik elhagyni kényszerültek lakóhelyüket akár az adott országon belülre, akár külföldre.

A monitorszervezet szerint a menekülteket nemcsak az sújtja, hogy földfutókká válnak. Gyakran éheznek, betegségektől szenvednek, kifosztják, megölik őket, a nőket meggyalázzák bűnözők, banditák, vagy éppen félkatonai alakulatok fegyveresei.

"A legtöbb kormány nem hajlandó vagy nem képes megvédeni a menekülteket"- közölte Elisabeth Rasmusson a Norvég Menekültügyi Tanács főtitkára.