Ervin
14 °C
21 °C

Ausztráliának be kell fogadnia az afgán menekülteket

2001.09.11. 11:21
Miközben Pápa Új-Guinea, illetve Nauru szigete felé tart az a közel félszáz menekült, akik egy hétig vesztegeltek Ausztrália partjainál, az ausztrál legfelsőbb bíróság arra kötelezte a canberrai kormányt, hogy engedje be őket az országba. Korábban a John Howard vezette kabinet - nagy nemzetközi felháborodást kiváltva - megtagadta a többségében afgán hajótöröttek befogadását, sőt még nemzetközi segélyt is felajánlott az a menekülteknek új hazát kínáló csendes-óceáni Naurunak is. A menekültdráma nem kis részben már az év végi választásoknak szól.
Elképzelhető, hogy mégis Ausztráliában szállhatnak partra azok, a többségében afgán menekültek, akik augusztus vége óta hánykolódnak a Csendes-óceán vizein, Indonézia és Ausztrália partjai között.

Az ausztrál legfelsőbb bíróság kedden ugyanis arra kötelezte az ország kormányát, hogy engedje be az országba azt a 433 menekültet, akiknek befogadását Canberra nemrégiben elutasította. A taláros testület úgy ítélte meg, hogy a kormány jogtalanul tartotta fogva a menekülteket, amikor katonákat küldött a Tampa fedélzetére, hogy meggátolja partra szállásukat az Ausztráliához tartozó Karácsony-szigeten.

A legfelsőbb bíróság ezért kötelezte a kabinetet, hogy engedje be a menekülteket az ország szárazföldi részére. A bíróság pénteken délutánig adott időt az ítélet végrehajtására.

Canberra nem enged

A döntés akadályozza a menekültek elszállítását. A taláros testület egy nappal azután hirdette ki ítéletét, hogy Ausztrália megállapodott Nauruval: 10,2 millió dollár értékű támogatást nyújt a miniállamnak a menekültek befogadásáért cserébe. (Nauru kedden viszont közölte, hogy folytatni kívánja a menedékkérők befogadását.)

Az ausztrál kormány máris jelezte fellebbezési szándékát. Daryl Williams, a főállamügyész szóvivője még nem tudta megmondani, hogy erre mikor kerül sor, mert egyelőre a bírósági döntést tanulmányozzák.

A választások árnyékában

A John Howard vezette ausztrál kormányt éles nemzetközi bírálatok érték az egyhetes menekültdráma idején, de a menedékkérők elutasítása belföldön növelte az év végén kemény választási megmérettetés elé néző kabinet népszerűségét. Az ausztrál kormány kedden, még a bírósági ítélet kihirdetése előtt, elutasította további 130 afgán menekült befogadását, akik egy indonéz komppal megfeneklettek az ausztrál partoktól észak-nyugatra fekvő Ashmore-zátonyon.

A Howard-kabinet a közeljövőben törvényben kívánja meggátolni, hogy bárki menekültstátust kérhessen Ausztráliában, aki az embercsempészek kedvelt "kirakodóhelyének" számító Karácsony-szigetre és az Ashmore-zátonyra érkezik.