Ágnes
-1 °C
2 °C

Kísértethajó Szicília partjainál

2003.10.20. 11:57
Szicília partjaitól nem messze, Lampedusa szigeténél fedezték fel az olasz hatóságok azt a bárkát, melynek afrikai utasai Olaszországba tartottak volna. Az illegális bevándorlók csoportját jócskán megtizedelte a hideg és az élelem hiánya.
Tizenhárom afrikai menekült holttestét fedezték fel az olasz hatóságok a Lampedusa szigetének közelében hányódó kis bárkán, amelyrõl csak tizenöt túlélõt tudtak a partra vinni hétfõre virradóra. További 57 embert eltûntként tartanak számon.

Lélekvesztõben

Az olasz parti õrség a szomáliai illegális bevándorlók vallomásai alapján azt feltételezi, hogy a bárkáról menet közben több tucatnyi holttestet vetettek a tengerbe, ugyanis a mindössze 12 méter hosszú vízi jármû eredetileg 85 embert szállított fedélzetén. A túlélõk egyikének, egy nõnek válságos az állapota, a többiek is félholtak a többhetes nélkülözéstõl.

A hajó húsz nappal ezelõtt indult a líbiai partoktól, de a kimerítõ utazás, az élelem hiánya és a hideg idõjárás folyamatosan tizedelte a menekülteket, akik a holttestek nagy részét a tengerbe hajították a Földközi-tengeren való hányódásuk során.

Rémálomutazás

Lampedusa közelében az elmúlt három napban ez már a második hasonló tragédia: pénteken a parti õrség ugyancsak afrikai menekülteket szállító hajót tartóztatott fel, akkor hét holttestet - köztük három gyermekét - találtak.

Az utóbbi hónapokban szinte mindennap érkeznek az olasz partokhoz illegális afrikai bevándorlókat szállító hajók, a menekültek fejenként 1000-1200 eurót fizetnek az embercsempészeknek egy-egy ilyen "álomutazásért".

Exodus

Bruno Siragusa, Lampedusa polgármestere a bibliai exodushoz hasonlította az afrikai menekültek rohamát, hétfõi sajtónyilatkozatában segítséget kérve a hasonló tragédiák miatt válsághelyzetbe került déli szigetnek, ahol szavai szerint "immár koporsókból is hiány van". A helyi vezetõ szerint a bevándorlók özöne már összeurópai probléma, s ilyen szinten is követel megoldást.