Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Iraki bevándorlók eltérítettek egy hajót

2001.10.27. 12:47
Közel-Keletről származó bevándorlók egy csoportja eltérített egy hajót a Szulavezi-szigeteken, és céljuk vélhetően Ausztrália partjai. Két rendőrt letartóztattak a 350 halottal járó bevándorlóhajó szerencsétlenségével kapcsolatban. Ausztráliában hat év börtönbüntetésre ítéltek négy indonéz embercsempészt.

Az indonéz haditengerészet jelentése szerint pénteken Közel-Keletről származó bevándorlók egy csoportja elfoglalt és eltérített egy hajót az Indiai-óceánban található Szuvalezi-szigetek partjairól. A hajón 170 iraki illegális bevándorló tartózkodik, és Indonézia partajinak érintésével Ausztrália felé tartanak, ahol menekültstátusért kívánnak folyamodni.

A haditengerészet készültségben

Az indonéz haditengerészet riadókészültségben várja az eltérített hajót. A hajó legénységének egyik tagja elmenekült, az indonéz haditengerészet az óceánból halászta őt ki. Az indonéz kormány szerint 4000 illegális bevándorló tartózkodik országában. Legtöbbjüket Malájföldön keresztül embercsempészek juttatják be Indonéziába: az országot ugródeszkának használják Ausztrália felé.

Ezerötszáz menekültet küldtek más országokba

Ausztrália azonban elutasítóan viselkedik az illegális bevándorlókkal: ez év augusztusának végén egy illegális bevándorlókat szállító norvég hajó - miután megmentette a hajótörött menekülteket - egy hetet várakozott a Karácsony-szigetek közelében, míg Új-Zéland és Nauru szigete befogadta őket. Az ausztrál kormány azóta 1500 illegális bevándorlót adott át Új-Zélandnak vagy Naurunak. Hat év börtönbüntetésre ítéltek négy indonéz embercsempészt is, akik idén júniusban 200 embert jutattak Ausztráliába, az ítéletet pénteken ismertették.

Pénteken az indonéz hatóságok ismertették: két rendőrt tartóztattak le a 350 áldozattal járó, menekülteket szállító, túlterhelt és balesetet szenvedett hajó ügyében. A rendőrök felügyelték a menekültek beszállását. Suroyo Bimantoro rendőrfőnök cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a rendőrök fegyverrel fenyegették meg azokat, akik el akarták hagyni a hajót.