Gerzson
-3 °C
3 °C

Nyolc halott egy írországi konténerben

2001.12.10. 13:17
Szombaton egy kamionsofőr egy konténerben fedezett fel tizenhárom illegális bevándorlót, közülük nyolcan - a hideg és levegőhiány miatt - meghaltak. A menekültek fejenként 3000 fontot fizethettek az útért.

Szombaton egy kamionsofőr egy konténerben fedezett fel tizenhárom illegális bevándorlót, közülük nyolcan - a hideg és levegőhiány miatt - meghaltak. Az menekültek fejenként 3000 fontot (körülbelül 1,2 millió forintot) fizethettek az útért.

Az ír hatóságok szombaton, Wexfordnál egy teherautón konténerben szállított bútorok között tizenhárom, kelet-európai bevándorlót fedeztek fel: nyolcan közülük - három gyermek, öt felnőtt - már halottak voltak. Az ír rendőrség szerint az emberek a levegőhiány és a hideg miatt haltak meg. A hatóságok nemzetközi nyomozást kezdeményeztek az ügyben.

Romániának kínos az ügy

A történteket a román sajtó részletesen taglalja: a hatóságok eredetileg azt nyilatkozták, hogy az illegális bevándorlók románok, majd kiderítették, hogy az egyik túlélő fiú török, így kelet-európaiaknak nevezték őket. Az ügy valóban kínos Romániának, miután egy nappal előtte az EU levette Romániát a vízumkötelezettek listájáról, igaz, gyakorlatilag csak jövő év januárjában lép életbe ez a rendelkezés.

A hatóságok az öt túlélőt kórházba szállíttatták. A menekültek útja november 13-án, Belgiumban kezdődött: ekkor egy üres hajó indult Zeebruge-ből Milánóba. A hajóra konténerekbe szállított bútorokat pakoltak, az pedig továbbindult Írországba, ott az első kikötő Waterford volt. A konténereket innen teherautókra pakolták, az egyik ilyen autó sofőrje, miután gyanús hangokat hallott, felnyitotta az egyiket. A menekülteket ággyal "betakarva" találták meg.

Nemzetközi nyomozás

Az ír hatóságok nemzetközi nyomozást kezdeményeztek az ügyben: Belgiumban, Olaszországban, Törökországban kívánnak kutatni az embercsempészek után. Az ír miniszterelnök, Bertie Ahern szerint a múlt évi doveri katasztrófa után - mikor ötvennyolc kínai menekültet találtak holtan egy paradicsomot szállító teherautóban - a legnagyobb tragédia történt szombaton.