Valér
-2 °C
0 °C

20 ezren menekültek Afganisztánba

2008.09.29. 18:49
Az ENSZ szerint több mint húszezer ember menekült el Pakisztán törzsi területeiről Afganisztánba, a kormány és a helyi fegyveres csoportok harca elől. Az afganisztáni szovjet megszállás óta (1979) mindig a másik irányba menekültek az emberek ugyanezen a határszakaszon.

Pakisztán törzsi területeiről mintegy négyezer család, vagyis több mint 20 ezer ember menekült Afganisztánba. A területen a pakisztáni kormány nagyszabású támadást indított a helyi fegyveres csoportok ellen. Ezek a csoportok korábban többször is a tálibokat támogatták az afganisztáni harcokban, és lényegében magukhoz ragadták a hatalmat az afgán határ pakisztáni oldalán.

Az összecsapásokban a pakisztáni kormány szerint már több mint 2000 fegyverest megöltek.

A menekültek nem csak Afganisztán felé vették az útjukat. 300 ezer ember Pakisztán belső vidékein kerestek menedéket, sokan közülük táborokban húzzák meg magukat.

Az Afganisztánba menekülők többsége rokonokhoz ment, de 200 család szabad ég alatt sínylődik, számolt be a BBC. A tél beállta előtt szeretnének visszatérni Pakisztánba, azonban nem biztos, hogy addig véget érnek a harcok. A határ túloldalára menekülőknek csak harmada származik eredetileg Afganisztánból. Ők most oda menekültek, ahonnan korábban elmenekültek.

A 80-as évek óta 4 millió afgán menekült Pakisztánba. Az afganisztáni szovjet invázió (1979) óta először fordul elő, hogy a másik irányba menekülnek az emberek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!