Mátyás
-6 °C
1 °C

Lelki sérültek a feltételezett terroristák

2004.10.14. 13:54
Brti pszichológusok vizsgálták meg nyolc, vádemelés nélkül fogva tartott férfi mentális állapotát; mint utóbb kiderült mindannyian súlyos depresszióban szenvednek, közülük többen is az öngyilkosságot fontolgatják. A férfiakat azzal gyanúsítják, hogy terrorista kapcsolatokkal rendelkeznek, de konkrét bizonyítékokat nem ismertetett se a rendőrség, se az ügyészség.
Nyolc külföldi állampolgárt tartottak fogva három éven át brit börtönökben mindenféle vádemelés, tárgyalás nélkül; azzal gyanúsítják őket, hogy terrorista akciókban vettek részt. A gyanúsítottak fogságuk idején teljesen el voltak zárva a külvilágtól, olyannyira, hogy napi húsz-huszonnégy órát töltöttek saját cellájukban és emiatt mára már komoly pszichiátriai betegségektől szenvednek, jelentette orvosok egy csoportja szerdán.

Kárt okoztak magukban

Mind a nyolcan kárt okoztak magukban, és valamennyien fontolgatták az öngyilkosságot, sőt egyikük fel is akasztotta magát a cellájában, derül ki a jelentésből. A férfiakat és hármuk feleségét tizenkét pszichiáter vizsgálta, akik szerint mindegyikük depresszióban szenved.

A gyanúsítottakat a 2001. szeptember tizenegyedikei terrortámadások után tartóztatták le - hatan algériai, egyikük tunéziai állampolgár, nyolcadik társuk pedig gázai illetőségű.

A pszichiáterek szerint mindannyiuknál ugyanakkor jelentkeztek a tüneteket; ez többek közt annak köszönhető, hogy egyiküket sem tájékoztatták fogvatartásuk okáról, arról sem, hogy mikor szabadulhatnak, illetve hogy mikor kommunikálhatnak családjaikkal. Különösen súlyosnak nevezhető a gyanúsítottak mentális állapota annak fényében, hogy az iszlám kultúrában megbélyegzik az ilyen sérüléssel szenvedőket, az öngyilkosságot pedig tiltják.

A férfiakon lehet segíteni egészen addig, amíg a jelenlegi körülmények közt tartják fogva őket, sőt az állapotuk előreláthatólag romlani fog, mondják a pszichiáterek. A jelentés szerint a fogva tartottak feleségei (akik szintén nem tudják, hogy milyen konkrét indokkal tartják fogva férjeiket) is komoly lelki sérüléseket szenvedtek el; mind három megkérdezett asszonynál a klinikai depresszió tünetei jelentkeztek.

Se bizonyítékok, se kihallgatás

A nyolcból négy férfi olyan súlyos betegségben szenved, hogy az emberek egyszerűen őrülteknek neveznék őket, mondta a fogvatartottak ügyvédje, Gareth Peirce. Elmondása szerint védenceit anélkül tartóztatták le, hogy a rendőrség kihallgatta, vagy kikérdezte volna őket, sőt egyiküket sem gyanúsították meg semmivel, továbbá a rendőrség bizonyítékokról sem tett említést.

A férfiakat azon az alapon tartják fogva, hogy a védelmi minisztérium szerint mindegyikük egy olyan személyhez, vagy csoporthoz köthető, ami valószínűleg támogatja az al-Kaida céljait, mondta Peirce. Az ügyvéd szerint a vádlottak egyelőre nem tudják bizonyítani ártatlanságukat, mivel az esetleges bizonyítékok a titkosszolgálat kezében vannak, így azok ismeretlenek előttük.