Gusztáv
-4 °C
1 °C

Mentősök okozták a lenyugtatózott randalírozó halálát

2003.07.22. 15:26
Segítségnyújtás helyett megaláztak egy eszméletét vesztett randalírozót az osztrák mentősök. Az afrikai férfi a Városi Parkban kezdet őrjöngésbe, a rendőrök sem tudták megfékezni. A mentősök lenyugtatózták, a férfi elájult. A mentőorvos tétlenül nézte halálát.
Politikai botrányt kavart egy afrikai férfi halála Ausztriában. A 33 éves Cheibani W. a bécsi Városi Parkban nyárra berendezett afrikai faluban kezdett randalírozni. A kiérkező rendőrök hiába bilincselték meg a férfit, nem nyugodott. A segítségül hívott mentősök végül nyugtatóinjekciót adtak a férfinek, aki azonban a kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe - szólt a hivatalos tudósítás.

Mint kiderült, Cheibani szívbeteg volt.

Földre dobták, ráálltak

Egy nemrég nyilvánosságra került amatőr videofelvétel azonban megrázóan más képet fest az eseményekről. A felvételen látható, hogy a nyugtatótól az afrikai férfi összeesett, a mentősök azonban jó öt percig egyáltalán nem segítettek neki.

Mi több, a szanítécek ráálltak Cheibanira, amikor pedig végre hordágyra segítették, még le is ejtették. A mentőorvos zsebre tett kézzel szemlélte az eseményeket.

Emlékőrség és tüntetés

A mentőszolgálat azonnal felfüggesztette az ügyben érintett öt munkatársát.

Az ellenzéki pártok az eset szigorú kivizsgálását követelik, kedden emlékőrséget tartanak a belügyminisztérium épülete előtt, péntekre pedig demonstrációt szerveznek.

1999-ben egy hasonló eset már nagy botrányt kavart Ausztriában. Akkor egy kitoloncolásra ítélt afrikait az idegenrendészet emberei összekötözve, leragasztott szájjal, bukósisakban ültettek repülőre. A menekült az út során életét vesztette.