Auguszta
-7 °C
0 °C

Magyarország ellen tüntetett kétszáz román bányász

2007.10.23. 10:38
Kétszáz román bányás tüntetett Gyulafehérvárons amiatt, mert a román környezetvédelmi miniszter felfüggesztette a verespataki bánya engedélyeztetési folyamatát, és ezért halasztódik a beruházási terv.
A verespataki aranybányaterv engedélyeztetési folyamatának elhúzódása, valamint Magyarország elutasító álláspontja miatt tüntetett hétfőn Gyulafehérváron a kitermelési engedélyt kérvényező Rosia Monatan Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyesvállalat kétszáz alkalmazottja.

Elégedetlenek

Román hírforrások jelentése szerint az RMGC dolgozói a Fehér megyei prefektúra (a kormány megyei megbízottjának hivatala) épülete előtt fejezték ki elégedetlenségüket amiatt, hogy a román környezetvédelmi miniszter felfüggesztette az engedélyeztetési folyamatot, és ezért halasztódik a beruházási terv.

A tiltakozók a Bányászat Jövője elnevezésű szakszervezet tagjaiként arra hívták fel a hatóságok figyelmét, hogy állás nélkül maradnak, ha nem valósulhat meg az RMGC által Romániában tervezett beruházás.

A Rompres állami hírügynökség szerint a szakszervezetisek azt is szemére vetették Korodi Attila romániai környezetvédelmi miniszternek, hogy "a romániai magyarság és Magyarország érdekeiért küzd", és ezért függesztette fel a bányaprojekt engedélyeztetési folyamatát. Ioan Albu szakszervezeti vezető kijelentette: határozottan tiltakoznak amiatt is, hogy Magyarország ellenzi a beruházást.

Városrendezés

A terv engedélyeztetési folyamatát azt követően függesztette fel a bukaresti környezetvédelmi tárca, hogy a Fehér megyei tanács egy harmadik városrendezési engedélyt is kibocsátott. Ezt az újabb dokumentumot a szaktárca jogászai érvénytelennek minősítették, mivel ugyanazokat a műszaki adatokat tartalmazta, amelyek a korábbi engedélyben is szerepeltek, és amely kapcsán jelenleg jogi eljárás folyik.

A minisztérium álláspontja szerint csak azt követően folytatja a minisztérium vezetése alatt működő szakértői bizottság az RMGC környezeti hatástanulmányának a megvitatását, ha rendeződik a városrendezési engedély körüli peres ügy.

Az RMGC Európa legnagyobb külszíni bányáját szeretné létrehozni az erdélyi Érchegységben. A kanadai Gabriel Resources leányvállalataként az RMGC eddig 200 millió dollárt ruházott be Romániában Verespatak közelében a föld mélyében rejlő 323 tonna arany és 1600 tonna ezüst felszínre hozása érdekében. Romániában azonban mind az egyházak, mind a Román Tudományos Akadémia, mind a civil szervezetek ellenzik a ciántechnológiát felhasználni kívánó nagyszabású beruházást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!