Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb mérgező küldeményeket találtak Nagy-Britanniában

2002.03.03. 17:28
A brit rendőrség versenyt fut az idővel, hogy még a felbontás előtt megtalálja azokat a maró anyagot tartalmazó csomagokat, amelyeket ismeretlen tettesek küldtek Tony Blair brit korányfő feleségének és magas rangú brit női politikusoknak, köztük Tessa Jowell kulturális miniszternek.
A bélelt borítékban feladott kicsiny üvegek látszólag eukaliptusz olajos bőrápolót tartalmaznak, valójában nátronlúgos folyadékot rejtenek, amely belélegezve, bőrrel érintkezve súlyos hámsérülést, vakságot, sőt halált okozhat.

A brit miniszterelnöki hivatalba, Cherie Blair címére küldött csomagot pénteken még felbontása előtt lefoglalták azután, hogy egy magát a Skót Nemzeti Felszabadító Hadsereg (SNLA) tagjának nevező, névtelen telefonáló tájékoztatta a The News of the World vasárnapi lap szerkesztőségét a csomagok szétküldéséről.

Azt állította, hogy 16 csomagot postáztak a Munkáspárt, a Konzervatív Párt és a Liberális Demokrata Párt politikusainak és más közéleti személyeknek, és arra figyelmeztetett, hogy ha a hatóságok elhallgatják a "támadások tényét, más módszerrel megismételjük azokat.

Tömegpusztító fegyverekkel fenyegetnek

Képesek vagyunk tömegpusztító fegyverek készítésére és ha szükségesnek tartjuk, élni fogunk ezzel" - idézte a telefonálót vasárnap a The News of the World. A szerkesztőség azonnal riasztotta a brit miniszterelnöki hivatalt, és a rendőrséget. Sir John Stevens londoni rendőrfőkapitány hét végi nyilatkozatában méltatta az újságírók gyors fellépését.

Hat csomagot találtak meg

A Scotland Yard terroristaellenes egysége által megindított országos méretű akcióban vasárnap délig hat csomagot sikerült fellelni, az Ausztráliában tartózkodó Cherie Blairé mellett egyet a kulturális minisztériumban, Tessa Jowell miniszternek címezve. Egy másikat Margaret Dunwoody asszonynak, a brit parlament közlekedési bizottsága nagytekintélyű vezetőjének küldték, egyet pedig a skót parlament egyik angol származású képviselője titkárnőjének szánták.

"A hét végén akartam kipróbálni a terméket, gondolni sem merek arra, mi lett volna a következménye," hangoztatta a titkárnő a brit bulvárlapnak nyilatkozva. A bőrápoló készítményt "természetes bioterméknek" tüntették fel, részletes használatai utasítással. A rendőrség feltételezése szerint a "kozmetikummal" nem véletlenül vettek célba női politikusokat, Cherie Blairről köztudott, hogy a biotermékek nagy híve.

Nagyobb akcióra számít a rendőrség

A rendőrség attól tart, hogy a csomagok küldői megpróbálják beváltani fenyegetőzésüket, és egy nagyobb méretű akcióra, például a szigetországi vízkészletek megmérgezésére készülnek. Az SNLA három éve kilátásba helyezett egy ilyen támadást, ha nem vonják ki a brit katonákat Észak-Írországból. A maroknyi, szélsőséges skót csoportot a hetvenes években alapította Adam Busby, a brit hivatásos hadsereg egy volt katonája az angolok Skóciából való kiűzésének céljával. Az SNLA a nyolcvanas években Margaret Thatcher akkori brit kormányfőnek, Károly walesi hercegnek, majd a kilencvenes évek közepén az akkoron még ellenzéki vezér Tony Blairnek küldött levélbombákat.

Magányos elkövető?

A tavaly őszi amerikai anthrax-támadások idején a skóciai St. Andrews egyetemre, Vilmos hercegnek címezve postáztak fehér port tartalmazó levelet. A Scotland Yard kizárja, hogy a küldemények mögött más terrorcsoportok, köztük az északír Valódi IRA állna, gyanúja szerint sokkal inkább egyetlen személy akciójáról van szó. Adam Busby a nyolcvanas évek levélbomba kampánya után Írországba menekült, ahol együttműködést ajánlott fel az Ír Köztársasági Hadseregnek, de az IRA állítólag már akkor elutasította azt