Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Megmérgezhették a korrupcióellenes orosz képviselőt

2003.07.03. 16:34
Környezete nem zárja ki, hogy megmérgezték Jurij Scsekocsihint, az orosz törvényhozás alsóházának, az állami duma csütörtökre virradó éjszaka elhunyt képviselőjét. A neves jogvédő, író több esetben okozott kellemetlen perceket leleplező riportjaival a korrupt közalkalmazottaknak, hatalmasságoknak.
A halotti bizonyítvány szerint a képviselő egy ritka betegségben hunyt el. Pártja, a liberális Jabloko tömörülés ugyanakkor független bizottság felállítását javasolja az ismert jogvédő, író, újságíró halála körülményeinek tisztázására. A politikus esetleges meggyilkolásáról szóló hírek újabb feszültségként robbantak be a decemberi parlamenti, és jövő márciusi elnökválasztás miatt amúgy is rendkívüli botrányokkal kezdődött politikai harcba.

Agy-ödéma és agyrém

Scsekocsihint szélütéssel szállították kórházba, és életét az orvosok már nem tudták megmenteni. A leletek szerint a képviselő egy ritka és titokzatos betegségben, allergia miatt föllépő agy-ödémában halt meg. A Jablokóban nem zárják ki, hogy az allergiában szenvedő, de egyébként egészséges politikust olyan személyek mérgezték meg, akik tudtak betegségéről. Független szakértői bizottság felállítását szorgalmazza Grigorij Javlinszkij, a párt vezetője is.

Scsekocsihinnek több ellensége is volt. Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta című lap főszerkesztőjének beszámolója szerint a képviselő a közelmúltban Rjazanyban járt, ahol a vámosok segítségével bonyolított bútorcsempészetről készített elő egy leleplező riportot, az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivataltól (FBI) és a német titkosszolgálatoktól kapott anyagok alapján. Tavaly Scsekocsihin arról jelentetett meg cikket a Novaja Gazetában, hogy ki, és mennyi pénzért tudja lezáratni az ellene folyó büntető eljárást. A képviselő a közelmúltban publikált könyvet a csecsenföldi háborúról is.

Rendőrök bűnszövetkezetben

A múlt héten "váll-lapos farkasemberekként" elhíresült rendőri bűnszövetkezetet leplezett le a belügyminisztérium, és az ügy egyes hírek szerint immár a hatalom legfelsőbb köreit is megérintette. Szerdán az újabban politikai ambíciókkal rendelkező Mihail Hodorkovszkij irányítása alatt álló Jukosz kőolajtársaságot érte támadás: gazdasági bűncselekménnyel őrizetbe vették Platon Lebegyevet, a Jukosz egyik főrészvényesét, és pénzügyi vállalkozásainak irányítóját.

Kellemetlen kérdések

A Jukosz-birodalomhoz tartozó Menatep Rt. vezetője, Platon Lebegyev őrizetbe vételét szinte minden nyilatkozó politikai ügynek tartja, amit viszont élesen visszautasított az orosz legfőbb ügyészség. A közelmúltban Hodorkovszkij bejelentette, hogy az ellenzéki liberálisokat fogja támogatni a választásokon, és egyes források a világ leggazdagabb emberei közé sorolt nagyvállalkozó elnöki ambícióiról is suttogtak - igaz, csak 2008-ban, amikor az alkotmány értelmében Vlagyimir Putyin már nem indulhatna harmadszor az államfői posztért.

A Pressz-centr.ru orosz hírügynökség arról számolt be csütörtökön, hogy az ügyészség "kellemetlen kérdéseket" akar feltenni Vlagyimir Rusajlónak, a nemzetbiztonsági tanács vezetőjének, volt belügyminiszternek, a hamis bizonyítékok alapján embereket zsaroló "váll-lapos farkasemberek" ügyében. A Borisz Jelcin volt elnök "Családnak" is nevezett környezetéhez tartozó Rusajlo több megfigyelő szerint éles harcban áll a Putyin-csapat elmúlt években érkezett tagjaival.