Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Hét perc, négy merénylet, huszonkét halott Irakban

2005.06.07. 13:34
Irak északi részén hét perc alatt négy pokolgép robbant kedden. Rendőregyenruhás ismeretlenek megöltek egy szunnita papot Bászrában, és robbantottak egy kávéház közelében is, de itt nem halt meg senki.

Hét perc alatt négy pokolgépes merényletet követtek el kedd reggel lázadók Irak északi részén, a támadássorozatban a merénylőkkel együtt 22 ember vesztette életét, a sebesültek száma csaknem negyven, közölte az iraki hadsereg egyik parancsnoka.

Az első robbantást a merénylők egy út mentén elhelyezett pokolgéppel hajtották végre a Bagdadtól 240 kilométerre északra fekvő Havidzsa városában. A robbantásban három civil halt meg, közölte Anvar Mohammed Amin tábornok. Közvetlenül ezután három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a hadsereg ellenőrző pontjainál a közeli Bagara és Dibisz városokban, illetve az egyik, Havidzsába vezető út mentén.

A merényletekben kórházi források szerint a négy merénylőn kívül összesen tizenöt civil és három katona halt meg, harminckilencen megsebesültek.

Pokolgép robbant egy kávéház közelében is

Bagdad északnyugati részén szintén gépkocsiba rejtett pokolgép robbant kedden, amely legkevesebb 28 személyt megsebesített. A detonáció Sula negyedben egy kávéház közelében történt.

A dél-iraki Bászrában megöltek egy szunnita papot, közölték az áldozat hozzátartozói kedden. Szemtanúk szerint a papot vasárnap hurcolták el otthonából rendőregyenruhát viselő fegyveresek, és másnap találták meg a holttestét. A múlt héten egy síita mecset imámját gyilkolták meg Bászrában.

Iraki kormány: "Lassú halál" vár a lázadókra

Az iraki kormány kedden közölte, hogy az erőszakos cselekményekért felelős csoportokat kiütéssel nem győzik le, de a rendfenntartó erőknek köszönhetően "lassú halál" vár rájuk. Lejsz Kubba kormányszóvivő kedden közölte: a helyzet javulása ellenére sem kell a biztonsággal kapcsolatban hamis reményeket táplálni.

A kormány bejelentette, hogy kilencszáz feltételezett fegyverest fogtak el a két hete tartó bagdadi razziasorozatban, amely Szaddám Huszein megbuktatása óta a legjelentősebb, iraki vezetésű katonai művelet volt.