Viola
-5 °C
-2 °C

Foglyokat kínoztak a Djindjic-merénylet után?

2003.09.04. 14:40
Az Amnesty International szerint a gyanúsítottak nem mernek beszélni az őket ért sérelmekről. A korábban a merénylettel összefüggésben szintén letartóztatott Ceca Raznatovic, Arkan özvegye, inkább a börtönőrök emberséges hozzáállását méltatta.
Az Amnesty International követeli a szerb hatóságoktól, hogy utánajárhasson azoknak az információknak, amelyek szerint a szerbiai börtönökben megkínozták a Zoran Djindjic szerb kormányfő meggyilkolása után őrizetbe vett személyeket. A tekintélyes nemzetközi emberi jogi szervezet csütörtökön közzétett jelentése ügyvédek beszámolóira alapozza azt az állítását, hogy a március 12-i merénylet után letartóztatottakat kegyetlen kínzásoknak vetették alá a börtönökben.

Nem mernek nyíltan beszélni

Az AI szerint a hatóságok széles körben alkalmaztak kínázásokat az alvilág elleni rendőrségi fellépés idején, s a brutalitásnak főleg olyan kisstílű bűnözők voltak kitéve, akikről nem tud a közvélemény, s akiknek az ügye valószínűleg nem kerül napvilágra. A belgrádi tömegtájékoztatás által idézett jelentés szerint a börtönőrök csuklyát húztak a foglyok fejére, verték őket, elektrosokkot alkalmaztak, és azt színlelték, hogy ki akarják végezni őket. Az emberi jogi szervezet szerint nagyon súlyos vádakról van szó, a szerb hatóságoknak engedélyezniük kell, hogy az AI és más emberi jogi csoportok képviselői tetszés szerint négyszemközt beszélhessenek a foglyokkal, tisztázandó a vádakat.

Az AI szerint a kínzáson átesettek közül sokan nem mernek nyíltan beszélni a tortúrákról, tartva attól, hogy ismét elfogják őket. Vannak azonban olyanok, akik nyilvánosan már beszéltek erről, vagy ügyvédeiknek mondták el börtönbeli viszontagságaikat.

Határozottan cáfolta

A Zoran Djindjic meggyilkolása után indított hajtóvadászatban a rendőrség több mint tízezer vélt és valós bűnözőt állított elő. A rendkívüli állapot idején érvényes különleges rendszabályokkal összhangban sokan heteket töltöttek előzetes letartóztatásban bírósági végzés nélkül. A foglyok túlnyomó többségét a rendkívüli állapot után elengedték, de sokuk ellen még tart a rendőrségi vagy ügyészségi vizsgálat.

A börtönben több hónapot eltöltött néhány ismert személyiség, a többi között Nebojsa Pavkovic volt vezérkari főnök és Ceca Raznatovic popénekesnő is határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy rosszul bántak velük a börtönben, mi több, inkább méltatták a börtönőrök emberséges hozzáállását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!