Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Merényletek Irakban, több mint száz halott

2007.03.29. 20:02
Pokolgépek robbantak csütörtökön egy Bagdadtól északra lévő városban, több mint negyvenen meghaltak. Az utolsó robbantás kifejezetten az első merényletek áldozatainak segítségére siető biztonsági erőket és mentőszolgálatokat vette célba. Bagdadban kettős öngyilkos merénylet áldozata lett legalább hatvan ember.

Legalább negyvenhárom ember életét vesztette, több mint nyolcvanan megsebesültek csütörtökön az iraki fővárostól, Bagdadtól 80 kilométerre északra fekvő Hálisz városban autókba rejtett pokolgépek robbanása következtében, közölte a helyi rendőrség.

A többségében síiták lakta településen nagyjából egy időben, pár perces különbséggel lépett működésbe négy robbanószerkezet, különböző helyszíneken: egy bank mellett, egy mecset közelében, egy biztonsági ellenőrzési pontnál és egy bíróság épületénél. Az áldozatok között számos nő és gyermek is van.

Az utolsó robbantás kifejezetten az első merényletek áldozatainak segítségére siető biztonsági erőket és mentőszolgálatokat vette célba. A rendőrség szerint legalább egy támadást öngyilkos merénylő hajtott végre. A robbantások után több aknagránát csapódott be a város lakónegyedeibe.

Bagdadban is robbantottak

Véres kettős merénylet történt Bagdad egyik síita negyedében is csütörtök este hatkor. Két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a Saab nevű északkeleti peremváros egyik piacán, több mint hatvanan meghaltak, negyvenen megsebesültek. Ez a városrész volt a hathetes biztonsági hadművelet idején a síita fegyveresek és fegyverek után kutató amerikai és iraki katonák egyik fő célpontja. Ebben a bagdadi városrészben márciusban már hajtottak végre hasonló merényletet, akkor nyolc iraki halt meg és huszonnyolcan megsebesültek.

Miközben az amerikai és iraki erők hetek óta nagyszabású biztonsági műveletet folytatnak Bagdadban a felkelők felkutatása érdekében, más településeken is nőtt az erőszakcselekmények száma. Szerda hajnalban szolgálaton kívüli síita rendőrök legalább hetven szunnitát megöltek az Irak északnyugati részén fekvő Tell-Áfár város egyik szunniták lakta negyedében, bosszúból azért a 85 halálos áldozatot követelő kettős robbantásos merényletért, amely előző nap egy síiták lakta városrészben történt.

A szenátus is a csapatkivonás mellett

Az amerikai képviselőház után a szenátus is elfogadta az afganisztáni és iraki katonai szerepvállalás költségvetéséről szóló törvényjavaslatot, amely előírja az elnök számára az iraki csapatkivonást. Bush azonban ismét jelezte: megvétóz minden olyan kezdeményezést, amely kivonási menetrendet szab meg.

A felsőház 51-47 arányú szavazással fogadta el a törvényjavaslatot; az eredmény tehát a képviselőházi szavazáshoz hasonlóan szinte hajszálon múlott; az alsóházban múlt pénteken 218-212-es szavazati eredménnyel döntöttek a javaslatról.

A 122 milliárd dolláros kiegészítő katonai költségvetési javaslat két változatát most egyeztetni kell a két ház között. A végső, George Bush elnök elé kerülő verzióban biztosan szerepelni fog az iraki csapatkivonás menetrendje, de még nem tudni, milyen formában. Míg ugyanis a képviselőház kötelező jelleggel írja elő az amerikai fegyveres erők főparancsnoki posztját betöltő elnök számára az Irakban állomásozó csapatok kivonását legkésőbb 2008 szeptemberéig, addig a szenátorok csak ajánlásképpen jelölnék meg a csapatkivonás határidejét 2008. március 31-ben.