Politikai gyilkosságok sora Szerbiában

2000.05.14. 13:21
Jugoszlávia szétválása óta a belgrádi elit legalább 20 hűséges emberét vesztette el merényletekben. Az utóbbi időben ez a folyamat felgyorsult, január óta minden hónapra jut egy politikai gyilkosság. A szakértők szerint mindegyik áldozat a rezsim szűkebb körébe tartozott, halálukkal egyre világosabbá válik: akinek nem tiszta a lelkiismerete könnyen koporsóban végzi a déli szomszédunknál.
Januárban a híres Zseljko Raznatovics alias Árkánt érte utol a végzet. Egy elit hotelben végeztek vele a támadók. A "Tigrisek" parancsnoka nem csak a katonai életben tartozott az elithez, saját pártot alapított, futball klubbot vezetett és népzenét szponzorált. Sokan vannak akik nem örültek Árkán halálának, hiszen ő egy olyan ember volt a Balkánon, aki nagyon sokat tudott. Februárban a védelmi miniszterrel végeztek kedvenc éttermében. Pavle Bulatovics halála sokak szerint a hatalmon lévő elittel való leszámolás kezdete. A merénylet elkövetésével az UCK-t, a koszovói albán felszabadítási hadsereget vádolták, de sokak szerint a kiéleződött politikai helyzet Montenegróval szintén okot adhatott a miniszter likvidálására.

Zseljko Razsnatovics Árkánt a szerb alvilág fejét is utólérte a végzet

A tavasz ismét egy nagy horderejű gyilkossággal kezdődik, egy hotelben (ugye ismerős?) kivégzik Braniszláv Lainovicsot. A szerb-horvát háborúban ő volt a parancsnoka a " Srpska Garda" zsoldoscsapatnak. A háború után visszavonult és kizárólag üzleti ügyeivel foglalkozott, sőt sokak szerint ő volt a vajdasági keresztapa. Áprilisban Zsika Peroviccsal kutyasétáltatás közben végeztek a gyilkos golyók . Az áldozat a jugoszláv állami légitársaság (JAT) főnöke volt, és mondani sem kell, hogy egyben Milosevics bizalmas embere.

A Vajdasági tartományfőnök Szlobodán Milosevics egyik legbizalmasabb emberei közé tartozott.

A tegnap elkövetett merénylet áldozata Bosko Perosevics a Szerb Szocialista Párt (SPS) újvidéki feje és Vajdaság tartományi főnöke volt. A 44 éves kétgyermekes családapát tegnap 12:10 perckor érte fejlövés az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron. A szemtanúk szerint a testőreivel haladó politikusnak megcsörrent a telefonja, ekkor kivált a gyűrűből és beszélni kezdett. Ebben a pillanatban lépett oda a merénylő, aki - mint később kiderült - Perosevics földije volt. A merénylő a pisztolyt a telefonáló pártvezér halántékhoz szegezve egyetlen egy lövést adott le.

A merénylőt a helyszínen elfogták

A gyilkos Milivoje Gutovity biztonsági emberként dolgozott a vásáron. Az 50 éves merénylőről annyit lehet tudni, hogy nem tagja egyik politikai szervezetnek sem, munkáját rendesen végezte, és az utóbbi fél évben több tragédia is történt a családjában. Tegnap csak este hattól volt szolgálatra beosztva, de a sok munka miatt már reggel óta segédkezett a helyszínen. Gutovity inditékai még nem ismertek, annyit viszont már most lehet tudni, hogy a megölt politikus szülőfalujában szomszédja volt az áldozatnak.

A szemtanúk szerint egyértelműen a testőrök követték el a hibát, mivel tovább sétáltak amikor az őrzött személy felvette telefonját. A lövés után kitört pánik közepette gyorsan elfogták a merénylőt, de nagy riadalmat okozott amikor a káosz pillanataiban a helyszínen tartózkodó Drágán Tomityot két testőr megragadta és fedezékbe húzta. A Szerb Nemzetgyűlés elnökére vigyázó két fegyveresről azt hitték a jelenlevők, hogy elrabolják az elnököt.

A gyilkosságoknak amúgy se szeri se száma Szerbiában, csak tegnap három személyt lőttek le automata fegyverekből Belgrádban. Egy dolog viszont biztosnak látszik az egyre jobban növekvő erőszakhullám nem kíméli a közéleti szereplőket sem, és ma már senki sincs biztonságban a déli szomszédunknál. Az 1991 óta elkövetett politikai merényletek közül most először sikerült elfogni a tettest, de a valódi indítékokra valószínűleg csak jóval később derülhet fény.