Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Újabb pokolgépes merénylet Bagdadban

2003.12.17. 12:43
Pokolgép robbantott fel Bagdadban egy üzemanyag-szállító teherautót, a merényletnek legalább 10 halálos áldozata és 15 sérültje van. Az amerikai hadsereg szerdán hajnalban az iraki Szamarra városban megindította a Borostyánvihar hadművelet.
Az út mentén elhelyezett pokolgép robbantott fel szerda reggel Bagdadban egy üzemanyag-szállító teherautót, a merényletnek legalább tíz halálos áldozata van.

A robbantás körülményei egyelőre nem tisztázottak: az első jelentések még arról szóltak, hogy az út mentén elhelyezett robbanószerkezet borította lángba az üzemanyagszállítót valamint a mellette haladó mikrobuszt. Az újabb beszámolók szerint egy robbanóanyaggal megrakott teherautó belerohant a minibuszba. Az iraki főváros egyik szegénynegyedében, egy rendőrőrs közelében történt a robbanás, amelynek következtében tizenhatan szenvedtek súlyos égési sérüléseket.

A halálos áldozatok számát az iraki rendőrség közölte, korábban huszonkét halottról tettek említést, de ezt az adatot felülvizsgálták és az újabb hírek szerint tízen estek áldozatul a robbantásnak, és 15-en sérültek meg.

Az utak mentén elhelyezett robbanószerkezeteket gyakran alkalmazzák az amerikai katonák elleni támadások során. Szintén nem ritka, hogy az ilyen merényletek gyakran követelnek polgári áldozatokat is.

Megindították a Borostyánvihar hadművelet

Nagyszabású tisztogató hadműveletbe kezdett az amerikai hadsereg szerdán hajnalban az iraki Szamarra városban.

Az amerikai hadsereg közleménye szerint a Borostyánvihar fedőnevű, átfogó, összehangolt és támadó jellegű akciónak az a célja, hogy a Bagdadtól 120 kilométerre észak-nyugatra fekvő városban és térségében elszigeteljék és felszámolják a megbuktatott rezsim híveit, illetve azokat a koalíciós erőkkel szemben ellenséges egyéb sejteket, amelyek megpróbálják bizonytalanná tenni az iraki helyzetet és igyekeznek megfélemlíteni a zsarnokság helyett a szabadságot választó ártatlan iraki állampolgárokat.

Az amerikai hadsereg számításai szerint a Borostyánvihar akció több napig tart majd. A műveletekben a Tikrítben állomásozó amerikai katonák mellett az iraki biztonsági erők is részt vesznek.

Kedden egy házkutatás során az amerikai katonák már őrizetbe vettek 73 feltételezett lázadót Szamarrában, köztük egy gerillacsoport vezetőjét - közölték amerikai katonai illetékesek.

Szamarra abban a szunnita háromszögnek nevezett térségben található, ahol a legerősebb az amerikai és a szövetséges erőkkel szembeni ellenállás. A városban a hét elején 11 lázadó fegyveres irakit öltek meg az amerikai katonák.