Valér
4 °C
8 °C

Gyrosost robbantottak fel Bagdadban

2005.06.19. 22:55
Szaddám Huszein palotájánál és egy rendőrök által látogatott kebab-árusnál is robbantottak vasárnap Irakban. Legalább tizennégyen meghaltak a merényletekben.

Újabb halálos áldozatokkal járó merénylethullám sújtotta vasárnap Irakot. A legsúlyosabb, legkevesebb tíz halálos áldozattal járó merénylet egy Bagdadi étteremben, a zöld zóna közelében történt.

Kebab-árusnál

A kormányzati és diplomáciai negyedtől, a "zöld zónától" alig néhány száz méterre álló kebab-étteremben végrehajtott merényletnek legkevesebb 10, más források szerint 20 halálos áldozata és 20 sebesültje van. Az éttermet elsősorban rendőrök látogatják, az első jelentések szerint a halottak közül öten rendőrök voltak, és áldozatul esett több civil ruhás biztonsági ember is. A merénylő annak ellenére akadálytalanul jutott be az étterembe, hogy az étterem utcáját a "zöld zóna" közelsége miatt több rendőri ellenőrző pont biztosítja.

A város különböző negyedeiben szintén merényletek szedtek áldozatokat. Bagdad nyugati, al-Iszkán kerületében ismeretlen fegyveresek lelőttek két iraki rendőrt, amikor éppen munkába indultak. Ugyancsak Bagdadban, a déli Dora kerületben szitává lőttek egy mérnököt a helyi elektromos központ közelében. Az északi al-Hurríja kerületben egy egyetemi professzor vált a merénylők áldozatává. A déli órákban Bagdad északi, síiták lakta külvárosában, Kazimíjában egy robbanóanyaggal teli gépkocsi robbant fel egy síita mecset előtt, egy rendőrkonvoj elhaladtakor. Két nő meghalt, 26-an megsebesültek.

Szaddám palotájánál is

Két iraki katona és két civil halt meg az észak-iraki Tikrítben egy amerikai bázis közelében elkövetett öngyilkos merényletben. További tizenketten megsebesültek, köztük nyolc katona. A tikríti amerikai főhadiszállást Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor palotájában rendezték be. Mivel az egykori elnök Tikrít mellett született, körzetében rendszere bukása óta igen gyakoriak a merényletek.

Az észak-iraki Moszulban lelőtték egy helyi képviselőnő fivérét - jelentette be vasárnap Huszein as-Sahrisztáni, az iraki parlament elnöke. A politikus a törvényhozásban arról is beszámolt, hogy merényletet kíséreltek meg egy kurd képviselőnő ellen, aki azonban túlélte a támadást. A képviselőnőt jelenleg kórházban ápolják, állapota kielégítő, azt azonban Sahrisztáni nem árulta el, hogy pontosan hol és mikor történt a merénylet-kísérlet. Mindazonáltal az alelnök figyelmeztette képviselőtársait a legnagyobb óvatosságra, mert a terroristák őket és családtagjaikat is kiszemelték célpontnak.

Közben tovább folytatódik az Irakot megszálló amerikai egységek vezetésével folyó "Lándzsa hadművelet", amelynek célja az iraki lázadó egységek és fegyveres csoportok letörése. Egy vasárnapi amerikai katonai közlemény szerint amerikai és brit harci gépek több bomba- és rakétatámadást intéztek szombaton a Bagdadtól nyugatra fekvő al-Anbár tartomány egyik városában, Karabilában feltételezett terroristák birtokában lévő járművek és épületek ellen, és három terroristát megöltek. Ezzel egy időben egy másik, "Tőr" fedőnevű felgöngyölítő akciót is beindítottak a lázadó tartományban.