Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Öngyilkos merénylet Pakisztán fővárosában

2008.07.06. 20:38
Legalább 11 rendőr meghalt, amikor a hírhedt Vörös mecsettől nem messze, egy iszlámista tüntetés után egy öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott a megmozdulást biztosító rendőrök között. Az iszlámisták a Vörös mecset ostromára emlékeztek meg, amikor szerintük a rendőrök és a katonák több mint száz embert öltek meg.

Öngyilkos merénylő robbantott vasárnap a pakisztáni fővárosban a Vörös mecset közelében; a támadásban legalább 11 rendőr meghalt - közölték rendőrségi források és a belügyminisztérium.

A Geo TV ezzel szemben úgy értesült, hogy összesen 19 ember vesztette életét, köztük 9 rendőr, és a sebesültek száma meghaladja a negyvenet.

A robbanószerkezetet Iszlámábád központjában, egy iszlamista tüntetéstől néhány száz méterre hozta működésbe a merénylő. A robbantás célpontja az iszlamista megmozdulást biztosító rendőri egység volt. A békés tüntetés éppen befejeződött és a többezres tömeg oszlani kezdett, amikor a detonáció történt.

"Öngyilkos merénylet volt" - közölte Rehman Malik, a belügyminisztérium illetékese újságírókkal a robbantás helyszínén. A tisztségviselő 8 ember halálát erősítette meg, de rendőrségi források szerint legalább 11 rendőr vesztette életét.

A Vörös mecsetet csaknem egy évvel ezelőtt erőszakkal foglalta vissza a pakisztáni hadsereg egyhetes ostrom után több száz, felfegyverzett muszlim radikális diáktól, akik az épületegyüttesben sáncolták el magukat. Az iszlamisták a több mint 100 halálos áldozatot követelő támadásra emlékeztek az imaház előtti tüntetésen. Az évfordulós megmozdulás szónokai Pervez Musarraf elnököt tették felelőssé a tavalyi vérontásért.

Pakisztánt példátlan merénylethullám - zömében öngyilkos merénylet - sújtja, amelyben alig több mint egy év alatt csaknem 1100 ember vesztette életét. A terrortámadások a Vörös mecset véres ostroma után szaporodtak meg látványosan.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és a pakisztáni tálibok bosszút esküdtek a "mártírokért" és "dzsihádot" (szent háborút) hirdettek Musarraf elnök és hadserege ellen. A merényletek nagy része rendőrök és katonák ellen irányult, de nem kímélték a polgári lakosságot sem.

Az ország viszonylagos nyugalomban élt azóta, hogy a február 18-i parlamenti választásokon Musarraf ellenzéke elsöprő győzelmet aratott és az új kormány béketárgyalásokat kezdett a pakisztáni tálibokkal az Afganisztánnal határos törzsi területeken. Washington, amelynek Pakisztán kulcsfontosságú szövetségese "a terrorizmus elleni háborúban", élesen bírálta a tárgyalásokat.