Valér
-1 °C
0 °C

Palesztin vérvita

2002.07.13. 18:05
Vita van kibontakozóban a palesztin vezetésen és értelmiségen belül az öngyilkos merényleteket illetően. Egyesek a "mártírakciók" teljes beszüntetését követelik, mások megkímélnék a gyermekeket és a nőket, vagy a támadásokat a megszállt területekre korlátoznák. Közben Izrael ismét elfoglalta az elmúlt évek béketárgyalásai során a palesztinoknak juttatott területeket, de sokak szerint a teljes megszállással nemhogy megállítja, de éppenséggel kiprovokálja a további öngyilkos akciókat.
A Jasszer Arafat vezette palesztin önkormányzat, a Palesztin Nemzeti Hatóság (PNH) hivatalos álláspontja az, hogy az öngyilkos merényletek illegálisak és elítélendőek. Arafat minden alkalommal, amikor ilyen akcióra kerül sor, legalábbis írásban elítéli a merényletet. "A palesztin és arab közvélemény meg van róla győződve, hogy ezek az akciók nem szolgálják érdekeinket, és ellenünk fordítja a nemzetközi közvélemény nagy részét" - mondta Arafat május 15-én, az Izrael Állam létrejöttéről megemlékező palesztin "Katasztrófa Napján".

Izrael és Amerika szerint azonban a palesztin elnök szokásához híven kettős játékot űz, és a háttérben éppenséggel támogatja az öngyilkos merényleteket, szóban és tettben egyaránt. Az Arafat távozását sürgető, nemrég elhangzott amerikai elnöki beszéd merész hangnemének jólértesültek szerint épp az volt a fő oka, hogy bizonyítékok láttak napvilágot, hogy Arafat pénzzel támogatott merényleteket.

Az öngyilkos merényleteket a hivatalos Palesztin Hatóságtól elvileg független csoportok szervezik, elsősorban a Hamasz és az Iszlám Dzsihád. Újabban azonban több akciót követett el az Arafat vezette Fatah mozgalom egy új szárnya, az al-Aksza Mártírok Brigádja is.

Más magasrangú PNH-vezetők is felemelték szavukat az öngyilkos merényletek ellen. Az új palesztin belügyminiszter már 1998-ban a katonai ellenállás ellen szólalt fel, helyette népfelkelést és civil engedetlenséget javasolt. Arafat katonai tanácsadója, Mamduh Nofal pedig olyan messzire ment, hogy június elején a legtöbb öngyilkos merényletet elkövető, és ezért rendkívül népszerű Hamasz kizárását javasolta a "palesztin nemzeti erők" kötelékéből. Nofal felhívta rá a figyelmet, hogy a Hamasz-akciók lehetőséget és igazolást adnak Ariel Saron izraeli kormányfőnek arra, hogy szétrombolja azt a keveset is, ami megmaradt a békefolyamatból, ráadásul eljátszák az Egyesült Államok támogatását is.

Népszerű merényletek

Közvélemény-kutatások szerint a palesztinok körében igen magas az öngyilkos akciók támogatottsága, stabilan hetven százalék körül van. A pánarab közvélemény nagy része szintén lelkes a merényletek illetően. Még az Amerikával szoros gazdasági-katonai szövetségben álló arab országok (pl. Egyiptom vagy Szaúd-Arábia) kormánylapjai is rutinszerűen "mártírakciónak" nevezik az öngyilkos merényleteket, és többnyire hangosan éljeneznek, amikor újabbakra kerül sor. A palesztin lapok egy része szintén támogatja a merényleteket, ahogy az iszlám vallásoktatók és imavezetők jelentős (hangosabb) része is.

Palesztin értelmiségiek egy csoportja nemrég felhívást tett közzé egy palesztin napilapban, amely az öngyilkos merényletek beszüntetésére szólított fel, mondván, azok súlyosan károsítják a palesztin érdekeket. "Nem hisszük, hogy civilek meggyilkolása szolgálná célunkat, amely igazságos: véget vetni az izraeli megszállásnak és barbár elnyomásnak" - mondta az egyik aláíró, Nusszeibah professzor egy izraeli lapban nem sokkal később. Ellenkommuniké is született 150 aláíróval, noha ezeknek csak egy része volt palesztin: ők a cionista ellenség elsöprését követelték, minden lehetséges eszközzel.

Az intifáda 2000 szeptemberi kitörése óta 251 ember halálát okozták az öngyilkos merényletek.

Taktikai fegyver?

Vannak olyan palesztin vezetők, akik támogatják az öngyilkos merényleteket, de "bizonyos megkötésekkel". Ahmed Abdel Rahman palesztin kabinettitkár: "A mártírakciók a palesztin nép harcának legnemesebb elemei... de bevetésüket az Izrael által 1967-ben elfoglalt területekre (vagyis az Izraelen kívül eső megszállt arab területekre - a szerk.) kell korlátozni." Bassam Abu Saríf volt Arafat-tanácsadó szerint csak az izraeli katonákat és telepeseket szabad így támadni, a polgári személyeket nem. "Ideje, hogy befejezzük ezeket az akciókat, mert súlyosan károsítják a palesztin érdekeket" - mondta.

A zsidó telepek lakosai elleni akciókat, legyenek akár öngyilkos merényletek, senki nem ítéli el. A PNH álláspontja az, hogy a telepesek, akik egyébként illegálisan tartózkodnak az Izrael által elfoglalt arab területeken, nem polgári személyek, hanem megszállók, így velük szemben az ellenállás minden módja legitim és elfogadható.

Ha kivonulnak, ők is befejezik (?)

Más vezetők az izraeli kivonuláshoz kötik az öngyilkos merényletek befejezését. A szélsőséges Hamasz nem ismeri el Izraelt, chartája és gyakran hangoztatott álláspontja szerint annak teljes elpusztítására törekszik, nem csak a megszállók kiűzésére. De újabban még ez a szervezet is tett olyan értelmű kijelentést, hogy a palesztin területekről való kivonulásért cserébe beszüntetnék a merényleteket. Az Arafat vezette Fatah egyes magasrangú tagjainak és több palesztin törvényhozónak is ez az álláspontja.

"Megpróbálhatunk konkrét erőfeszítéseket tenni a merényletek megakadályozására, ha Izrael nem terrorizálja tovább népünket, kivonul a megszállt palesztin területekről, feloldja a blokádot, szabadon engedi a letartóztatottakat, és a nemzetközi közösség garantálja az 1967-es határokat" - mondta Hatem Abdel Kader, a Fatah egyik Arafathoz hű vezetője egy izraeli arab újságnak júniusban.

Minden idézet forrása a Middle East Media Research Institute

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!