Vendel
6 °C
19 °C

Rakétákkal támadja a palesztin területeket Izrael

2002.03.05. 16:45
Öt ember életét vesztette egy palesztin öngyilkos bombamerényletben Észak-Izraelben. Az akcióra válaszul izraeli helikopterek rakétatámadást intéztek ciszjordániai és Gáza-övezetbeli palesztin célpontok ellen. Korábban egy palesztin fegyveres egy tel-avivi étteremre támadt, három embert megölve, csaknem harmincat megsebesítve.
Öt ember meghalt, tizenhét megsebesült amikor egy öngyilkos merénylő bombatámadást hajtott végre egy buszon az észak-izraeli Afula városában. "Az elmúlt napok gyilkos terrortámadásaira válaszolva" az izraeli hadsereg helikopterei támadást intéztek a ciszjordániai Nablusz börtöne és rendőrőrse ellen - jelenti a BBC. A Gáza-övezetbeli Khan Junisz városában a palesztin biztonsági szolgálat épületét érte rakétatámadás.

Korábban egy palesztin fegyveres keddre virradóra megtámadott egy tel-avivi éttermet, és három izraelit megölt, csaknem harmincat pedig megsebesített, míg az egyik vendég le nem lőtte.

A magányos merénylő, aki a Maariv hídról indult rohamra, M-16-os automata karabélyával tüzelt a Petah Tikva úton, egymás mellett lévő, egész éjszaka nyitva tartó éttermekre. Különösen egy tengerihal-vendéglőt sorozott meg, ahol sokan táncoltak.

Gránátot dobott be az ablakon

Egy szemtanú szerint nemcsak belőtt, hanem két kézigránátot is bedobott az ablakon, de azok szerencsére nem robbantak föl. Amikor elfogyott a lőszere, késsel támadt a vacsorázókra, de végül az egyik vendég pisztollyal lelőtte.

Bevállalták

Ezután a Jasszer Arafat vezette Fatah mozgalomhoz kötődő, al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű fegyveres csoport több médiummal tudatta, hogy a merénylő a tagja volt, és a támadást megtorlásnak szánta az izraeli hadsereg által a ciszjordániai Rámalláhban és Dzsenínben véghezvitt véres akciókért - írta a Reuters.

Izrael újra bombáz

Izraeli Apache helikopterek támadták a palesztin hatóságok épületeit Khan Juniszban, a dél-gázai övezetben kedden - jelentette a dpa palesztin forrásokra hivatkozva. Hat rakétatalálat érte a kormányzóság épületét, ugyanakkor az előzetes hírekkel ellentétben Rafah városát nem támadták. Gáza felett pedig izraeli F-16-okat láttak.

Kivonta csapatait az izraeli hadsereg a ciszjordániai Dzsenin városa melletti menekülttáborból kedden reggel. A csapatok azonban állásaikat a közelben, a palesztin hatóságok ellenőrzése alá tartozó területeken állították fel a dzsenini körzetben. Izraeli csapatvisszavonások történtek még az észak cisz-jordániai Nablusztól délre fekvő Balata menekülttábornál is.

Nyolc palesztin gyermek sérült meg a robbanásban

Nyolc palesztin gyerek könnyebben megsérült, amikor bomba robbant egy iskolánál a jeruzsálemi Tzur Baherben. A robbantás után több izraeli újságíró leveleket kapott a korábban ismeretlen "Gyermekek Bosszúja" nevű zsidó csoporttól. A szervezet magára vállalta az iskolánál történt robbantást, amelyet állításuk szerint az izraeli gyermekek halálát követelő, vagy őket megsebesítő palesztin támadások megtorlásáért hajtottak végre.