Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Beteg ember fenyegette robbantással a pilótákat

2002.11.27. 20:43
Francia illetékesek szerint egy magát az al-Kaida tagjának valló férfi megpróbált eltéríteni egy olasz gépet. A férfi a franciaországi Rhone megyei rendőrkapitányság szerint "feltehetően elmebeteg", és ezt az olasz hatóságok megerősítették.
A repülőgép Lyonban szállt le, ahol a férfit letartóztatták. A BBC értesülései szerint egyetlen utas sem sérült meg az incidensben.

A férfi egy távirányítót tartott a kezében, amiről azt állította, hogy egy bombát tud vele működésbe hozni. Hatvanhét utas és a hét fős személyzet tartózkodott az eredetileg Bolognából Párizsba tartó gépen. A férfi bement a pilótafülkébe, amikor a gép épp Svájc légterében tartózkodott, és közölte a pilótával, hogy fel akarja venni a kapcsolatot a sajtóval, mert ő az al-Kaida egy tagja. Később, amikor az AFP munkatársa az egyik utas mobiltelefonján keresztül szót tudott váltani vele, már azt mondta, hogy a "Vitalunismo" nevű vallási-politikai szervezet nevében cselekszik, amelynek célja Európa politikai egyesítése. A pilóta a közelben fekvő lyoni repülőtérre irányította a gépet.

A helyszínre kiérkező speciális erők bevetésére nem volt szükség. A gépeltérítési kísérlet hírét Rómában Enzo Bianco, az olasz parlament titkosszolgálatokkal foglalkozó bizottságának elnöke jelentette be.

Többször próbálkozott

A 29 esztendős, skizofréniában szenvedő Stefano Savorani - aki korábban az olasz rendőrségnél szolgált, de 1997-ben egészségügyi okokból elbocsátották - nem először próbálkozik hasonló akcióval. 1998-ban a Róma és Milánó között közlekedő nagysebességű vonatot, az Eurostart próbálta hatalmába keríteni egy játékfegyverrel, egy évvel később az Air France Marseille-Párizs Airbus-járatát akarta eltéríteni.

A francia rendőrség megállapította, hogy ugyanarról a személyről van szó, arra azonban nem találtak magyarázatot, hogy miért volt egészen a szerdai esetig szabadlábon, és azt sem tudják, hogyan kezelték ügyét az 1999-es géprablás után.

Elterelési mánia

Az ANSA olasz hírügynökség megszólaltatta a géprabló édesanyját, aki elmondta, hogy fiát tudathasadás miatt pszichiátriai intézetben kezelték, és rendszeres kontrollra bejár az imolai szanatóriumba. Mint Ornella Savorani vallomásából kiderült, Stefano szerdán reggel 500 eurót kért tőle, és közölte: Bolognába megy, hogy a jogi egyetemen befizesse vizsgadíját. Az anya akkor kezdett aggódni, amikor fia nem ért haza ebédre, de még órák múlva sem gyanította, hogy Stefanóban ismét aktivizálódott az eltérítési mánia.

Tévé távirányító

A történet morbid iróniája, hogy Enzo Bianco, az olasz parlament titkosszolgálatokkal foglalkozó bizottságának elnöke éppen arról beszélt a római törvényhozásban, hogy Olaszországnak egyaránt számolnia kell az iszlám szélsőségesek terrorakcióival és a Vörös Brigádok nevű olasz terrorszervezet újraéledésével, amikor megérkezett Savorani akciójának híre.

A labilis elméjű légi kalóz az utasokkal együtt szállt le a gépről Lyonban, a francia csendőrök néhány utas személyleírása alapján tartóztatták le őt. A fiatalember ellenállás nélkül megadta magát. Fegyvere nem volt, a kezében szorongatott "pokolgép-robbantó" tárgyról pedig, amellyel odafenn a gép személyzetét fenyegette, kiderült, hogy egészen hétköznapi tv-távirányító.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!