Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Máris döcög a német nagykoalíció

2005.11.22. 13:23
Máris lázad a német nagykoalíció baloldala. Már Angela Merkel kancellárrá választásakor félreszavazott 51 szociáldemokrata képviselő, bizonyítva, hogy a nagykoalíciós kormányzás folyamatos alkudozások árán működhet csak.

Épphogy megválasztották Angela Merkelt, máris döcög a kereszténydemokrata-szociáldemokrata koalíció. A nagykoalíció elvileg 448 parlamenti hellyel rendelkezik, a konzervativ kancellárjelöltre mégis csak 397-en szavaztak, azaz a szociáldemokraták 51 képviselője a koalíciós kancellárjelölt ellen szavazott.


Angela Merkel

A szociáldemokraták a választás után a vereség ellenére maguknak követelték a kancellári posztot, amiről végül csak kemény alkudozás után, nyolc miniszteri posztért cserébe mondtak le. A szociáldemokraták a kereszténydemokraták választási programjának főbb pontjait is lenullázták a tárgyalások során, így a munkaerőpiac liberalizálása és a jövedelemadó legmagasabb kulcsának csökkentése is kiesett a kormányprogramból.

A koalíció egyik szakítópróbája a külpolitika lehet. Az SPD balszárnya erősen ellenezte az iraki háborút, amit Merkel és a CDU támogatott. A kereszténydemokraták amúgy is az Egyestült Államok szövetségeseként képzelik el Németországot.

Merkel megválasztásával először vezeti keletnémet, illetve nő Németországot. Bár megválasztása a CDU diadalát jelzi, a kereszténydemokraták komoly árat fizettek a kancellári posztért. A szociáldemokraták a nyolc megszerzett minisztérium között kulcspoziciókra is szert tettek, ők irányítják a külügyminisztériumot, a pénzügyminisztériumot és a munkaügyi minisztériumot.

Merkel megválasztása is bizonyítja, hogy bár elvileg kétharmados többség áll a koalíció mögött, a valós támogatottság mindig az aktuális politikai alkuktól függ majd. A szociáldemokraták baloldala sok problémát okozhat még mind a kereszténydemokratáknak, mind a szocdem vezérkarnak.

Merkel megválasztása után Gerhard Schröder várhatóan lemond parlamenti mandátumáról is. A választásokat elbukó kancellár a civil életben kíván elhelyezkedni.