Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Egyszerűen imádják Merkelt

2008.04.09. 12:03
Két és fél éves kancellársága óta még soha nem volt olyan népszerű Angela Merkel, mint most. Riválisa, a szocdem Beck sehol sincs hozzá képest. Minderről a Forsa közvélemény-kutató intézet felmérése tanúskodik, a friss felmérés adatait szerdán hozták nyilvánosságra.

Ha a német kancellárt a következő hétvégén közvetlenül választanák, a szavazópolgárok legkevesebb 60 százaléka voksolna Merkelre, akit a közelmúltban egy nemzetközi felmérés alapján Európa legbefolyásosabb politikusának jelöltek. A két és fél éve kancellárkodó Merkel fő riválisa, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke, Kurt Beck a szavazatok mindössze 12 százalékát kapná.

Szerdai sajtóértesülések szerint Beck - akinek tekintélye az elmúlt hetekben jelentősen megingott mind a pártvezetőség, mind a tagság körében - népszerűségének növelése érdekében "rendet akar teremteni" az SPD-ben. Az elnök a Baloldal pártjával kapcsolatos belső vitát lezártnak nevezte, elrendelte továbbá, hogy a jövőbeni fontosabb tanácskozásokon "vezérszónokként" csakis ő szólalhat fel.

Így a május végi rendkívüli kongresszuson rajta kívül senki más nem mondhat vitaindító beszédet, legfőképp párton belüli riválisa, Frank-Walter Steinmeier (alelnök és külügyminiszter) nem. Pedig a szociáldemokraták többsége azon a véleményen van: Merkellel szemben csak Steinmeiernek lenne esélye, és az ő vezetésével a párt is jobb eredményt érhetne el a jövő őszi országos választásokon.

Mélyrepül a szocdempárt

A Stern magazin és az RTL televízió megbízásából végzett felmérésből egyébként az is kitűnt, hogy a pártok közötti erőviszonyok nem változtak jelentősen az elmúlt hetekben. A Forsa közvélemény-kutató intézet felmérése szerint továbbra is a konzervatív Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a legnépszerűbb, és ha most tartanák a választásokat, a szavazatok legkevesebb 38 százalékát kapná.

Tovább tart viszont az SPD mélyrepülése, a szociáldemokratákra a szavazópolgárok 24 százaléka voksolna. Változatlanul a Baloldal pártja áll a harmadik helyen 13 százalékkal, míg a másik két ellenzéki párt közül a liberális FDP-re 11, a Zöldekre 10 százalék szavazna.

A két nagy néppárt közül továbbra is a szociáldemokraták rendelkeznek a nagyobb tagsággal, szám szerint 534 476 fővel. Az SPD - amelyből az elmúlt hónapokban több ezren léptek ki - ebben a tekintetben immár alig előzi meg a CDU-t, amely a legutóbbi közlés szerint 533 265 taggal rendelkezik.