Aliz
6 °C
14 °C

Egyszerűen imádják Merkelt

2008.04.09. 12:03
Két és fél éves kancellársága óta még soha nem volt olyan népszerű Angela Merkel, mint most. Riválisa, a szocdem Beck sehol sincs hozzá képest. Minderről a Forsa közvélemény-kutató intézet felmérése tanúskodik, a friss felmérés adatait szerdán hozták nyilvánosságra.

Ha a német kancellárt a következő hétvégén közvetlenül választanák, a szavazópolgárok legkevesebb 60 százaléka voksolna Merkelre, akit a közelmúltban egy nemzetközi felmérés alapján Európa legbefolyásosabb politikusának jelöltek. A két és fél éve kancellárkodó Merkel fő riválisa, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke, Kurt Beck a szavazatok mindössze 12 százalékát kapná.

Szerdai sajtóértesülések szerint Beck - akinek tekintélye az elmúlt hetekben jelentősen megingott mind a pártvezetőség, mind a tagság körében - népszerűségének növelése érdekében "rendet akar teremteni" az SPD-ben. Az elnök a Baloldal pártjával kapcsolatos belső vitát lezártnak nevezte, elrendelte továbbá, hogy a jövőbeni fontosabb tanácskozásokon "vezérszónokként" csakis ő szólalhat fel.

Így a május végi rendkívüli kongresszuson rajta kívül senki más nem mondhat vitaindító beszédet, legfőképp párton belüli riválisa, Frank-Walter Steinmeier (alelnök és külügyminiszter) nem. Pedig a szociáldemokraták többsége azon a véleményen van: Merkellel szemben csak Steinmeiernek lenne esélye, és az ő vezetésével a párt is jobb eredményt érhetne el a jövő őszi országos választásokon.

Mélyrepül a szocdempárt

A Stern magazin és az RTL televízió megbízásából végzett felmérésből egyébként az is kitűnt, hogy a pártok közötti erőviszonyok nem változtak jelentősen az elmúlt hetekben. A Forsa közvélemény-kutató intézet felmérése szerint továbbra is a konzervatív Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a legnépszerűbb, és ha most tartanák a választásokat, a szavazatok legkevesebb 38 százalékát kapná.

Tovább tart viszont az SPD mélyrepülése, a szociáldemokratákra a szavazópolgárok 24 százaléka voksolna. Változatlanul a Baloldal pártja áll a harmadik helyen 13 százalékkal, míg a másik két ellenzéki párt közül a liberális FDP-re 11, a Zöldekre 10 százalék szavazna.

A két nagy néppárt közül továbbra is a szociáldemokraták rendelkeznek a nagyobb tagsággal, szám szerint 534 476 fővel. Az SPD - amelyből az elmúlt hónapokban több ezren léptek ki - ebben a tekintetben immár alig előzi meg a CDU-t, amely a legutóbbi közlés szerint 533 265 taggal rendelkezik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?