Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A Hamasz hajlandó tárgyalni Izraellel

2006.02.08. 12:01
Kaled Mesal, a Hamasz politikai vezetője a BBC-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy pártja abban az esetben támogatja a béketárgyalásokat, ha az újonnan alakuló izraeli kormány is komoly lépéseket tesz a béke érdekében. Izraelben március 28-án tartanak parlamenti választásokat.

Mesal egyetért Jack Straw brit külügyminiszterrel abban, hogy az erőszak nem egyeztethető össze a demokráciával. Hozzátette, hogy ezt kizárólag független államokra érti, így a palesztin ellenállás törvényes és legitim, nekik a megszállók ellen kell küzdeniük.

Az elmúlt egy évben a Hamász felfüggesztette az Izrael elleni támadásokat. Mesal meghosszabbítaná a fegyverszünetet, ha Izrael elismerné a palesztinok jogait, és visszavonulna a 1967-es háború előtti határokig. Ez az a javaslat, amire a Hamasz vezetése utal, mikor komoly lépések megtételére szólítja fel Izrael új kormányát a béke érdekében. Úgy véli, hogy a térségben így létrejöhet a béke és a biztonság, a nemzetközi közösség pedig kidolgozhat egy tervet, ami megoldás lehet az érintettek a problémájára.

A BBC tudósítója szerint Mesal újra, meg újra a nemzetközi közösségre hárítja a felelősséget, ami azt is jelentheti, hogy hajlandóságot mutat a nemzetközi közvetítők elfogadására, ami lehetőséget teremt a diplomatáknak a manőverezésre.

Mesal azt is elmondta, hogy katonai szervezete képes a palesztinok irányítására, és Izraelnél is felkészültebb akár egy hosszú harcra is. A Hamasz vezetői Kairóban tárgyalnak a januári győzelmüket követő további lépésekről. Mesal, aki száműzetésben él Damaszkuszban, vezető arab politikusokkal ül tárgyalóasztalhoz: az egyiptomi titkosszolgálat vezetőjével, Omar Szulejmannal, valamint gázai hamászos kollégáival.

Jeruzsálem sorsa

Izrael szerint Mesal ajánlata csak trükk a Hamász részéről, hogy időt nyerjen, és megerősítse pozícióit, hiszen a szervezet egyik alapvetése, hogy Izrael államot el kell törölni a térképről.

Ehud Olmert az izraeli televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy nem áll szándékában felosztani Jeruzsálemet, és lemondani a megszállt Kelet-Jeruzsálemről, ha a Kadima párt nyeri a márciusi végi választásokat. Ennek ellenére Izrael kiürítené Ciszjordánia palesztinok által legsűrűbben lakott területeit, de fenntartaná három legfontosabb telepének blokádját. Ez volt az első alkalom, hogy Olmert az izraeli televízióban nyilatkozott, mióta Saron helyett miniszterelnöki feladatokat lát el.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft