Emőke
-4 °C
9 °C

Tizennyolc bagdadi munkást mészároltak le Észak-Irakban

2005.01.06. 11:24
Szerdán megtalálták annak a tizennyolc bagdadi munkásnak a holttestét, akik még december elején indultak Moszulba. Az iraki belügyminisztérium egy tisztviselője szerint fiktív munkaadó csalogatta Észak-Irakba az fiatalokat, akiket aztán az iraki ellenállók hidegvérrel halomra lőttek.

Iraki lázadók kivégeztek tizennyolc munkást, akik Észak-Irakba indultak, hogy munkát vállaljanak egy amerikai támaszponton - közölte az iraki rendőrség csütörtökön. A tizennégy és húsz év közötti bagdadi fiatalemberek holttestét Moszul város közelében szerdán találták meg és szállították vissza az iraki fővárosba. Valamennyien a többségében síiták által lakott Kázimíja negyedből származtak.

Az iraki belügyminisztérium egy névtelenül nyilatkozó tisztviselője korábban azt mondta, hogy fiktív munkaadó csalogatta Észak-Irakba az áldozatokat, amerikai álláslehetőséggel kecsegtetve őket. Az iraki rendőrség viszont úgy tudja, hogy a Moszulban lévő amerikai katonai támaszpont egyik iraki alvállalkozója fogadta fel a munkásokat.

Mint kiderült, a másfél tucat síita fiatal két kisbusszal december 8-án indult útnak Bagdadból. Ninive tartomány székhelyétől, Moszultól mintegy ötven kilométerre nyugatra iraki lázadók megállásra kényszerítették a két járművet, utasait kiszállították, hátrakötözték kezüket és fejlövéssel kivégezték mindet.

A Bagdadtól 360 kilométerre északra fekvő, többségében szunnita muzulmánok által lakott Moszul viszonylag békés helynek számított tavaly novemberig, amikor is az amerikai és iraki erők lerohanták a lázadók legfőbb erősségének számító Falludzsát. Feltételezések szerint az életben maradt fallúdzsai lázadók többsége Moszulba vagy Bagdadba helyezte át tevékenységét. A moszuli amerikai támaszpont ellen december 21-én végrehajtott öngyilkos merényletben huszonkét ember, köztük tizennégy amerikai katona vesztette életét.