Márk
13 °C
28 °C

Civileket mészároltak amerikai katonák

2006.11.23. 08:54
A síiták szerint négy iraki meghalt és nyolc megsebesült, amikor amerikai katonák golyózáport zúdítottak bagdadi síita kerületében egy minibuszra.

Négy iraki civil csütörtök reggeli megölésével vádolja az amerikai katonákat Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok mozgalma. A mozgalom egyik vallási vezetője szerint a legnagyobb bagdadi síita kerületben, Szadrvárosban, az amerikaiak rálőttek egy minibuszra, amely munkába induló civileket szállított. Négyen meghaltak, nyolcan, köztük két nő, megsebesültek. A sebesültek közül többen válságos állapotban vannak.

Bagdadi biztonsági források szerint az incidens néhány perccel reggel 6 óra, a fővárosban elrendelt kijárási tilalom lejárta előtt történt. Az amerikai hadsereg szóvivője egyelőre nem tudta sem megerősíteni, sem cáfolni a hírt.

Amerikai katonák estek el harcban

Újabb három amerikai tengerész gyalogos esett el Irakban, közölte csütörtökön az amerikai hadsereg. A hivatalos kommüniké szerint mindhárman harc közben haltak meg a nyugat-iraki al-Anbár tartományban, amely a szunnita lázadók egyik központjának számít.

Ezzel 2870-re emelkedett a 2003. márciusi invázió óta meghalt amerikai katonák száma. Csak novemberben 52-en vesztették életüket Irakban.