Friderika
12 °C
29 °C

Tömeges körülmetélés Kabulban

2002.07.24. 12:33
Igen népszerűek lettek a kabuli nemzetközi rendfenntartó erőket irányító török csapatok, miután orvosaik segítenek a fiatal afgán fiúk körülmetélésében. A muszlim vallás által előírt eljárást több ezer fiú mulasztotta el a háború miatt.
Több száz afgán család barátságát nyerték el a török orvosok azzal, hogy az afgán fiatalok körülmetéléséhez nyújtanak segítséget. Az orvosok, csak kedden 90 fiún végezték el a muzulmán vallás által is előírt körülmetélést. Az orvosok további 200 újabb műtétet terveznek a következő napokban. Afganisztánban a háború miatt több ezer fiatalon nem végezték el a tradicionális műtétet.

Vallási rituálé

A legtöbb afgán fiút két és ötéves kora között metélik körbe. Az idősebbeket egy késsel, érzéstelenítés nélkül, miután elmondtak egy imát. A szerencsésebbeknek hideg vizes érzéstelenítés is jut.

A török módszer

Bár a törökök tiszteletben tartják a hagyományokat, ők a modern orvosi eljárásokat, így az érzéstelenítést is alkalmazzák. Emellett egy olyan eszközt használnak a hagyományos kés helyett, amely a seb széleit szinte azonnal összeforrasztja.

Az eddig megoperáltak 2 és 11 év közöttiek voltak, a beavatkozás mindössze 5-8 percig tartott. A körülmetélésről távozók egy hagyományos fehér tunikát és egy táskányi ajándékot kaptak a szervező alapítványtól. A gyerekek a táskában egy focilabdát, egy pár cipőt, és a török labdarugó-válogatott mezét találták, jelentette az AP.