Judit
3 °C
7 °C

Tömeges körülmetélés Kabulban

2002.07.24. 12:33
Igen népszerűek lettek a kabuli nemzetközi rendfenntartó erőket irányító török csapatok, miután orvosaik segítenek a fiatal afgán fiúk körülmetélésében. A muszlim vallás által előírt eljárást több ezer fiú mulasztotta el a háború miatt.
Több száz afgán család barátságát nyerték el a török orvosok azzal, hogy az afgán fiatalok körülmetéléséhez nyújtanak segítséget. Az orvosok, csak kedden 90 fiún végezték el a muzulmán vallás által is előírt körülmetélést. Az orvosok további 200 újabb műtétet terveznek a következő napokban. Afganisztánban a háború miatt több ezer fiatalon nem végezték el a tradicionális műtétet.

Vallási rituálé

A legtöbb afgán fiút két és ötéves kora között metélik körbe. Az idősebbeket egy késsel, érzéstelenítés nélkül, miután elmondtak egy imát. A szerencsésebbeknek hideg vizes érzéstelenítés is jut.

A török módszer

Bár a törökök tiszteletben tartják a hagyományokat, ők a modern orvosi eljárásokat, így az érzéstelenítést is alkalmazzák. Emellett egy olyan eszközt használnak a hagyományos kés helyett, amely a seb széleit szinte azonnal összeforrasztja.

Az eddig megoperáltak 2 és 11 év közöttiek voltak, a beavatkozás mindössze 5-8 percig tartott. A körülmetélésről távozók egy hagyományos fehér tunikát és egy táskányi ajándékot kaptak a szervező alapítványtól. A gyerekek a táskában egy focilabdát, egy pár cipőt, és a török labdarugó-válogatott mezét találták, jelentette az AP.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?